Poruší jeden, platia všetci

Novoprijatý zákon, ktorý je už schválený, zavádza nové sankcie za nepoužívanie bezpečnostných pásov. Cieľom tejto prísnejšej regulácie je zvýšiť bezpečnosť na cestách. Cestujúci, ktorí sa nepripútajú, ohrozujú nielen svoju bezpečnosť, ale aj bezpečnosť ostatných vo vozidle. Doteraz sme boli zvyknutí, že pokutu platí len ten, kto nie je pripútaný. Podľa oficiálneho vyhlásenia k novému zákonu však platí, že ak čo i len jeden člen posádky nemá zapnutý pás, pokutu uhradia všetci prítomní vo vozidle! To znamená, že ak sú v aute napríklad štyri osoby vrátane vodiča a jeden z nich sa zabudne pripútať, pri cestnej kontrole pokutu zaplatia všetci členovia posádky.

Upravené sankcie za tento priestupok sa budú líšiť. Doteraz musel dotyčný, ktorý sa dopustil priestupku zaplatiť 116 eur. Podľa oficiálnych informácií bude nová sankcia 100 eur pre dospelú osobu. Za nepripútaného neplnoletého spolujazdca bude sankcia vyššia a to 150 eur. Podľa modelovej situácie vyššie so štyrmi osobami v automobile a zložením posádky, napríklad 2 dospelí a 2 neplnoleté osoby, sa výška pokuty za porušenie predpisu u jednéhoneplnoletých cestujúcich vyšplhá na 600 eur!

Kde a kedy vstúpi do platnosti?

Tento zákon nadobudne účinnosť 1.9.2026, no nebude to na Slovensku. Prísnejšiu úpravu zavádza Belgicko, ktoré pristúpilo k rozsiahlejšej reforme cestnej legislatívy. Pri cestovaní Belgickom si určite dávajte pozor na zapnuté pásy, aby ste sa pri platení pokuty neriadili heslom "jeden za všetkých, všetci za jedného".

Zdroj: Autosalon TV, Depositphotos