Ropný kartel OPEC zasadne už začiatkom júna

Podľa Štatistického úradu SR sme sa aj v priebehu minulého týždňa dočkali znižovania cien na benzínkach naprieč Slovenskom.

Za liter benzínu sme platili v priemere 1,62 eura (medziročný cenový nárast o 3,6 percenta). Liter nafty vyšiel vodičov na 1,51 eura. To je medziročne o takmer 6 percent viac. Aj napriek tomu však platí, že naposledy bola nafta takáto lacná v januári 2024 a benzín dosiahol najnižšiu cenovú hladinu od polovice marca. Čo sa týka rozdielu medzi dvojicou najpredávanejších druhov PHM, ten zostáva citeľný - 11 centov v neprospech benzínu.

LPG sa minulý týždeň predávalo za 0,69 eura za liter. Stlačený zemný plyn CNG vychádzal na 1,6 eura za kilogram. LNG stálo 1,53 eura za kilogram.

Ako vychádza cenové porovnanie Slovenska so zahraničím? Darí sa nám najmä v prípade dieselu. Tankujeme prakticky najlacnejšie v regióne, pokiaľ berieme do úvahy len štáty EÚ. Umiestnili sme sa na 7. najlepšej priečke spomedzi všetkých krajín únie.

V prípade benzínu už také pozitívne výsledky Slovensko nedosahuje. Dôvodom je aj vysoká spotrebná daň, no faktom je, že z okolitých krajín má drahší benzín už len Rakúsko. V Česku, Maďarsku či Poľsku natankujete Natural 95 za lepšiu cenu. Najviac to sa vám to vyplatí v ČR a Maďarsku, kde zaplatíte v priemere 1,56 eura za liter.

Prehľadné cenové porovnanie PHM naprieč krajinami regiónu pravidelne zverejňuje napríklad česká asociácia ČAPPO.

Zdroj: openiazoch.zoznam.sk / foto: cz.depositphotos.com