Vydanie technického preukazu stojí 9 eur

Niekedy má malý technický preukaz platnosť obmedzenú na desať rokov. Týka sa to preukazov vydaných od roku 2011 do 30. decembra roku 2021, píše portál Pravda.sk. Mnoho motoristov netuší, že malý techničák má takúto pevne stanovenú časovú platnosť. Ak ste si auto kúpili pred rokmi, je dobré si tento údaj skontrolovať a v prípade, že váš malý TP už neplatí, rovno ho vymeniť.

Na Slovensku vám za bežných okolností hrozí pokuta 30 eur, pokiaľ vás policajti pristihnú pri dopravnej kontrole a váš techničák už nebude platný. Od doby skončenia platnosti máte 30 dní na výmenu. Ak sa rozhodnete jazdiť s neplatným TP, ešte väčšie problémy vám takáto situácia môže narobiť v zahraničí, kam teraz mnoho ľudí stále cestuje za letnou dovolenkou.

 

Alternatívne si zoberte so sebou aspoň technický preukaz časť 2 (veľká papierová verzia), aj keď ten by ste oficiálne nemali pri sebe nosiť. Považujeme to za lepšie riešenie, ako mať pri sebe len neplatný TP.

Výmenu technického preukazu sa neoplatí odkladať. Vydanie osvedčenia o evidencii časti I (plastová kartička) vrátane doručenia na určenú adresu stojí štandardne len 9 eur. Rovnaký poplatok sa platí za veľký techničák. Ak potrebujete techničák urýchlene do dvoch pracovných dní, stojí to 45 eur. Tak či onak, oplatí sa v malom techničáku skontrolovať kolónku "doba platnosti" a máte o starosť menej.

Zdroj: MV SR, Pravda.sk