Nový most vedie nad R2

Národná diaľničná spoločnosť aktuálne odovzdala do užívania most nad budúcou rýchlostnou cestou R2 medzi košickou mestskou časťou Krásna a obcou Nižná Hutka. Mostný objekt nahrádza dočasné riešenie, na ktoré bola doprava presmerovaná pre výstavbu R2.

V rámci výstavby úseku R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany, II. etapa sa tak odovzdával do užívania jeden z prvých významnejších stavebných objektov. Na samotnú novú rýchlostnú cestu a otvorenie nového obchvatu Košíc si ešte počkáme, pôvodný termín bol do marca 2025, teraz to podľa medializovaných informácií vyzerá skôr na koniec leta 2025.

Medzitým môžu aspoň motoristi na ceste druhej triedy medzi Košicami a Nižnou Hutkou využívať nový most s prístupovou komunikáciou v dĺžke 639 metrov. Realizácia mosta bola nevyhnutná pre samotnú výstavbu rýchlostnej cesty R2, ktorá sa s pôvodnou cestou križovala. Ide o dvojpoľový most s dĺžkou 65,76 metra a šírkou 17,50 metra. Samotná šírka vozovky medzi obrubami predstavuje 13 metrov.

Náklady na výstavbu mostného objektu predstavovali takmer 1,5 milióna eur. Nový most spolu s prístupovou komunikáciou zvýšia pohodlie a bezpečnosť motoristov na pôvodnej ceste druhej triedy. Zároveň nové stavebné objekty umožňujú pokračovať vo výstavbe ďalšej etapy košického obchvatu.

Nové diaľnice na Slovensku: Pribudne obchvat Košíc

Rok 2025 bude bohatý na nové diaľnice a rýchlostné cesty. Okrem iného sa aktuálne pracuje na výstavbe spomínanej rýchlostnej cesty R2 Šaca – Košické Oľšany, II. úsek. Ten bude po uvedení do prevádzky súčasťou juhovýchodného obchvatu mesta Košice a bude cez mimoúrovňovú križovatku Hrašovík napojený na už dokončený a sprevádzkovaný úsek R4, ktorý bol súčasťou výstavby úseku diaľnice D1 Budimír – Bidovce a na druhom konci je cez mimoúrovňovú križovatku Košice-juh napojený na úsek rýchlostnej cesty R4 Košice – Milhosť.

Dĺžka tejto rýchlostnej cesty R2 v rámci II. úseku je 14 261 metrov a bude zahŕňať 13 mostov. Okrem hlavných objektov stavby a križovatiek je jej súčasťou napríklad aj viac ako 7 km protihlukových stien.

Nový juhovýchodný obchvat zvýši komfort obyvateľov metropoly východu. Odbremení Košičanov a okolité obce od tranzitnej dopravy, zníži sa znečistenie ovzdušia a hluk v metropole východného Slovenska.

Zdroj: NDS, Vinci Construction, foto: Michal Feik