Rýchlostný limit 80 km/h platí len pre motorky

Keďže povrch vozovky vykazuje značné poškodenie, na diaľnici A7 medzi výjazdmi Feuchtwangen-West v Bavorsku a Aalen/Oberkochen v Bádensku-Württembersku platí od polovice augusta 2024 rýchlostný limit. Nič nezvyčajné, poviete si. No kým autá môžu na približne 40 kilometrov dlhej trase jazdiť rýchlosťou 120 km/h, pre motocykle je rýchlosť obmedzená len na 80 km/h.

Keď sa novinári nemeckých diaľničiarov na dôvody, bolo im povedané, že tak úrady údajne rozhodli, „aby sa predišlo pádom a zraneniam osôb v dôsledku nehôd, ktoré si vodič všimne príliš neskoro“. Je to však naozaj bezpečné? Pravdou je, že Nemci takto odvrátili jedno nebezpečenstvo, no zjavne vytvorili novú hrozbu. Motorky majú teraz jazdiť o rovných 40 km/h pomalšie ako autá, takže skončia v pravom jazdnom pruhu, ktorý je silne opotrebovaný kamiónmi. Tým pádom je obzvlášť hrboľatý. Motorkári majú medzi ťažkými nákladnými autami vydržať dlhých 40 kilometrov.

Nebezpečným situáciám sa na tomto úseku prakticky nedá vyhnúť a nastanú najmä vtedy, ak sa pomalší motorkári odvážia prejsť do ľavého jazdného pruhu. Navyše nie je jasné ani to, ako dlho bude tento nerovnaký rýchlostný limit platiť. Stará diaľnica by potrebovala rekonštrukciu, no kedy ku nej príde, je nateraz otázne.

Nemecko je napriek tlaku ekoaktivisto ešte stále známe ako krajina neobmedzenej rýchlosti na diaľniciach, čo platí aj pre motocykle. Pokiaľ nie je určené inak, neexistuje maximálna rýchlosť. Najvyššia rýchlosť 130 km/h je iba odporúčaním. Mimo diaľnic sa jazdí najviac 100 km/h a v mestách a obciach do 50 km/h.

Zdroj: motorradonline.de / foto: cz.depositphotos.com