Most v zlom stave, ide o vyťažený cestný úsek

Most Hradská je po viac než polstoročí používania v zlom stave, jeho komplexnej oprave sa už nedalo vyhnúť. V posledných mesiacoch vykonala samospráva aspoň niekoľko krokov, aby most odľahčili a zabezpečili jeho bezpečné používanie do doby jeho opravy. V prvom kroku demontovali drevené časti lávok pre peších a vytvorili chodníky po bokoch mosta pre chodcov. Následne z mosta vylúčili dopravu nad 7,5 tony s výnimkou MHD.

Už skôr počas tohto roka sa zároveň objavili informácie o plánovanej nevyhnutnej komplexnej oprave mosta na Hradskej vo Vrakuni. Inak povedané, starý most pôjde preč a postavia nový. Spôsobí to dočasné výrazné obmedzenia pre veľa áut. Denne mostom prejde aj viac ako 20 tisíc vozidiel. Odťažiť zlú dopravnú situáciu vo Vrakuni - nielen v čase uzávery mosta - môže okrem iného zmena spoplatnených úsekov diaľnic: po novom je využívanie mestského diaľničného spojenia D4 a R7 plnohodnotne bezplatné, časť vozidiel mimo Vrakune môže využiť túto trasu.

 

Čo sa aktuálne na Hradskej deje? Pred dokončením sú práce na dočasnom premostení. Doterajšie stavebné aktivity prebiehajú bez obmedzenia dopravy v okolí mosta. Po dokončení realizácie dočasného premostenia sa v najbližšom období uzatvorí most Hradská do času, kým nedokončia jeho komplexnú modernizáciu. Dočasné premostenie budú môcť využívať vozidlá MHD a záchranné zložky, plus chodci a cyklisti.

Pre vodičov osobných vozidiel bude prejazd po dočasnom premostení zakázaný a budú musieť využiť niektorú z obchádzkových trás, ktoré sľúbila mestská časť Vrakuňa zverejniť v dostatočnom predstihu ešte pred samotným uzatvorením mosta Hradská.

Zdroj: MČ Vrakuňa