Zima, príchod prvého snehu a poriadne mrazy so sebou prinášajú každý rok ten istý problém – intenzívne solenie ciest. To, samozrejme, neprospieva životnému prostrediu, najmä používanie soľanky a jej podobných chemických roztokov neznámeho pôvodu. Štátna univerzita vo Washingtone (WSU) však už viac ako päť rokov pracuje na riešení, ktoré by mohlo všetky posypové materiály založené na cestárskej soli nahradiť. Xianming Shi so svojím tímom z WSU totiž zistili, že rovnako účinne dokážu ľad rozpúšťať za určitých okolností aj prírodné šťavy.
Paradajky zabrali
„Prvé pokusy sme robili s paradajkovou šťavou,“ hovorí Xianming. „A zistili sme, že to zaberá. Šťava z paradajok prekvapila aj svojimi dobrými antikoróznymi účinkami na kovové konštrukcie mostov a zábradlí pri cestách,“ dopĺňa akademik z WSU. Vývoj neskôr pokračoval ekonomickejším smerom, cez biologické odpady z poľnohospodárskej prvovýroby, až po odpady z ovocia. Štátnej univerzite sa dokonca údajne za päť rokov vývoja podarilo vyvinúť materiál s lepšími vlastnosťami, než má teraz bežne používaná cestárska soľ. Kedy „ovocná“ novinka reálne vystrieda posypovú soľ, zatiaľ nie je jasné, vývoj však pokročil správnym smerom, a tak sa zdá, že by v tomto prípade naozaj nemuselo ísť len o výkrik do tmy a slepú vývojovú cestu.
zdroj: terradaily.com, Journal of Materials in Civil Engineering