Daňové zaťaženie firiem stúpne. Najmä pre Slovnaft

Solidárny príspevok, zvýšenie osobitného odvodu pre energetické firmy a v nespolednom rade zvýšenie dane z príjmu. To všetko sa bude týkať Slovnaftu. "Ako keď vám zo 100 zarobených eur zoberie štát 70 eur," okomentoval pre Denník N hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Domáca rafinéria patrí medzi firmy, ktoré zaplatia novú zvýšenú sadzbu dane z príjmu 22 percent. Okrem toho sa na Slovnaft samozrejme vzťahuje vyššia DPH 23 percent a takisto daň z bankových prevodov.

 

Tam sa však zoznam daňového zaťaženia pre firmu rozhodne nekončí, no štát hovorí, že vraj nechce Slovnaft trestať. "Máme stále problém s tým, ako sa nám za minulý rok snaží jedna rafinéria uniknúť, ale s týmto to nesúvisí," ubezpečuje minister financií Ladislav Kamenický. Štát zároveň odkazuje, že chce, aby bohaté spoločnosti platili viac na chod vecí verejných. Kde je však hranica?

Ceny palív stúpnu kvôli zvýšenej DPH 23 %

Ešte počas energetickej krízy a krátko po vypuknutí vojny na Ukrajine zaviedli takzvaný solidárny príspevok ako daň z mimoriadnych ziskov. Slovnaft zaplatil príspevok za rok 2022, a to výške 520 miliónov eur. Za minulý rok sa plateniu tejto dane vyhol, pretože využil zákonnú výnimku. Teraz sa však štát rozhodol zakročiť a legislatívu upravuje tak, aby musela rafinéria znovu platiť.

Do hry vstupuje taktiež osobitný odvod. Podľa informácií denníka N spadá Slovnaft medzi energetické firmy, ktoré musia takýto poplatok štátu platiť. Do toho však vláda prišla s tým, že osobitný odvod zavádza aj špeciálne pre rafinérie, čiže v tomto prípade to bude jedine Slovnaft, pretože inú rafinériu u nás nemáme. Bude musieť firma vo vlastníctve maďarskej skupiny MOL platiť dvojnásobne? To sa zatiaľ s istotou nevie.

Otázkou je, čo spraví zvýšené daňové zaťaženie so Slovnaftom, ako ovplyvní jeho chuť investovať a či môžu zhoršené podnikateľské podmienky ovplyvniť motoristov napríklad zdražením cien tankovania alebo inak. Už teraz je pritom jasné, že ceny PHM bude tlačiť nahor zvýšenie DPH až o 3 percentá od roku 2025. Takisto bude zaujímavé sledovať, ako bude Slovnaft pokračovať s odklonom od ruskej ropy, keďže ide aj o finančne náročnú operáciu.

Zdroj: Denník N / foto: cz.depositphotos.com