Ceny palív na benzínkach klesajú

Začnime dobrými správami: Uprostred letnej motoristickej sezóny sa ceny tankovania na čerpacích staniciach na Slovensku dostali na minimum za posledných 5 týždňov, hoci otázniky vzbudzuje zastavenie dodávok ruskej ropy pre Slovnaft od dodávateľa Lukoil. Ako vyzerá cenové porovnanie PHM naprieč stredoeurópskym regiónom?

Nemecko je kategória sama o sebe. Obidva druhy najpopulárnejších palív sú tam výrazne drahšie ako na Slovensku. Keď sa však pozrieme na zvyšok krajín, lacný diesel majú v Česku - 1,47 eura za liter je najlepší výsledok spomedzi porovnávaných krajín.

Slovensko nasleduje hneď za ČR - 1,51 eura za liter. Poľsko má pomyselné tretie miesto v regióne - 1,52 eura za liter. Zabudnúť nesmieme na Maďarsko, ktoré nasleduje s už väčším odstupom - 1,59 eura za liter. Rakúsko má ceny benzínu a dieselu rovnaké - 1,60 eura za každý liter paliva.

Pre majiteľov áut s benzínovými motormi platí, že za benzín zaplatia zhruba rovnako ako na čerpacích staniciach v Rakúsku - 1,60 eura (netreba však zabúdať, že v Rakúsku býva ešte väčší cenový rozdiel medzi tankovaním na diaľnici a v mestách, samozrejme v neprospech diaľničnej siete).

Lacnejšie natankujete benzín v Česku  (1,52€/l), Maďarsku (1,57 eura za liter) aj Poľsku (1,52 eura/l).

Zdroj: ČAPPO, foto: cz.depositphotos.com