Na vývoji pracovali päť rokov

Volvo, ktoré patrí pod čínsku spoločnosť Geely, vytvorilo pas pre batérie elektrických vozidiel v spolupráci s britským startupom Circulor. Tento startup využíva blockchainovú technológiu na mapovanie celého dodávateľského reťazca automobilky. Vývoj pasu trval vyše päť rokov.

Systém vytvorený spoločnosťou Circulor sleduje materiály použité na výrobu batérií, a to už od ich ťažby v baniach až po ich dodanie do jednotlivých áut. Využíva pritom výrobné systémy dodávateľov na monitorovanie materiálov v celom reťazci. Kontroluje aj mesačné energetické účty dodávateľov, aby zistil, aký podiel energie pochádza z obnoviteľných zdrojov a vypočítal celkovú uhlíkovú stopu.

 

Zavedenie pasu si vyžiadalo aj isté zmeny v procesoch automobilky, najmä v tom, ako sleduje jednotlivé diely vo výrobnom procese. Každý komponent batérie vo vozidle musí mať zaznamenaný svoj pôvod! Ak Volvo uzavrie spoluprácu s novým dodávateľom batériových komponentov, Circulor ho bude musieť preveriť, aby zaistil aktuálnosť údajov.

Prvý pas dostane EX90

Výroba SUV modelu EX90 s prvými pasmi pre batérie odštartovala v meste Charleston v Južnej Karolíne. Zákazníkom v Európe a Severnej Amerike majú byť vozidlá doručené už v tejto polovici roka, avšak s niektorými chýbajúcimi funkciami, ako sme prednedávnom informovali. Majitelia tohto dokladu budú mať prístup k zjednodušenej verzii pasu s menším počtom informácií prostredníctvom QR kódu umiestneného na vnútornej strane dverí vodiča.

Plná verzia pasu bude predložená regulačným orgánom a bude navyše obsahovať aj aktuálne údaje o "zdraví" batérie. Podľa generálneho riaditeľa Circuloru bude automobilku stáť jeden pas približne 9.2 €.

Podľa vyjadrenia Vanessy Butaniovej, ktorá vedie globálne oddelenie udržateľnosti v spoločnosti Volvo, budú týmto pasom postupne vybavené všetky elektromobily značky. Cieľom automobilky je totiž do roku 2030 vyrábať výlučne plne elektrické vozidlá a tento krok je súčasťou ich snahy o transparentnosť voči zákazníkom.

Volvo EX90

V Európe budú povinné!

Od februára 2027 sa batériové pasy stanú povinnou výbavou všetkých elektrických vozidiel predávaných v Európskej únii! Pasy budú musieť zahrňovať podrobné informácie o zložení batérií, vrátane pôvodu kľúčových materiálov, ich uhlíkovej stopy a obsahu recyklovaných materiálov. Dúfajme, že tieto nové požiadavky nebudú viesť k zvýšeniu cien elektromobilov zo strany výrobcov.

Zdroj: Reuters, Pixabay