Aktuálne sa ekologickí fanatici zo združenia Just Stop Oil snažia lepiť na pristávacie dráhy a narušovať leteckú dopravu, za čo s veľkou pravdepodobnosťou nafasujú veľmi podobnú odmenu, ako za takmer štvordňové zablokovanie britskej diaľnice M25 v novembri 2022.

Pätica aktivistov v čele so zakladateľom združenia, Rogerom Hallamom, čelila obvineniu „zo sprisahania za účelom narušenia verejného poriadku“.

 

Ste fanatici!

Podľa dozorujúcej prokurátorky Jocelyn Ledwardovej celkovo až 45 „fanatických demonštrantov“ spôsobilo tisíckam zablokovaných motoristov škodu v súhrnnej výške 765 tisíc libier a náklady metropolitnej polície, ktorá situáciu riešila, boli vyčíslené na ďalších 1,1 milióna libier. V sprievodnej správe sa uvádza, že zablokované cesty postihli viac ako 700 tisíc automobilov a pochopiteľne aj ich majiteľov.

Sudca, Christopher Hehir, sa na adresu 58-ročného Rogera Hallama a jeho spoločníkov vyjadril vcelku jasne: „Každý z vás pred časom prekročil hranicu od znepokojeného aktivistu a účastníka kampane k fanatikovi. Považovali ste sa za jediných arbitrov v otázke, čo by sa malo robiť so zmenou klímy. Ste teoretik tvoriaci myšlienky. Podľa mňa sedíte na najvyššej úrovni konšpirácie,“ dodal sudca.


Aj preto súd poslal Hallama do väzenia na päť rokov nepodmienečne a ďalších štyroch obžalovaných (vo veku od 22 do 58 rokov) na štyri roky.
 

zdroj: Sky News, JSO