Odhalil vás policajný dron? Hrozia sankcie za priestupky

Polícia na Slovensku nasadzuje bezpilotné prostriedky na kontrolu cestnej premávky a pokutovanie vodičov, ktorí porušujú predpisy. Veľka výhoda – samozrejme nie z pohľadu cestných pirátov – spočíva v tom, že dron je počas bežnej jazdy autom vo väčšine prípadov nespozorovateľný.

Získava tak výhodu nad vodičom, ktorú zdôrazňujú aj samotní policajti. „Vodič si takúto ‚policajnú hliadku‘ vo vzduchu prakticky nemá šancu všimnúť,“ uviedla v skoršom príspevku na Facebooku slovenská polícia.

Dron dokáže zdokumentovať napríklad situácie, kedy nesprávne odbočíte napriek dopravnej značke, prípadne keď budete predbiehať iné vozidlá, hoci plná čiara to zakazuje. Policajti často vypúšťajú drony do akcie v náročných a často rizikových terénoch, napríklad pokiaľ ide o úseky v horskom prostredí s prevýšením, prípadne v rámci zákrut so zlou viditeľnosťou.

Počet dronov polícia nechce zverejniť

Príkladom nasadania dronov sa nedávno stala mestská časť Oškerda v Kysuckom Novom Meste, kde nedávno kontrolovali zákaz tranzitu. „Prejazdom týmto úsekom sa vodiči snažia vyhnúť čakaniu v kolóne na ceste I/11 v smere Žilina – Kysucké Nové Mesto. Dopravné značenie zákaz tranzitu tu bolo umiestnené v tejto mestskej časti z dôvodu ukľudnenia dopravy,“ vysvetlila polícia.

Zaujíma vás, aké množstvo dronov má vlastne polícia na Slovensku k dispozícii? Verejnosť sa to nedozvie. „Konkrétny počet bezpilotných prostriedkov momentálne nie je možné z taktických aj legislatívnych (niektoré podliehajú stupňu utajenia) dôvodov uverejniť, v budúcnosti však, vzhľadom k pravidelnému služobnému využitiu, ich počet plánujeme zvyšovať,“ vysvetlil policajný zbor v stanovisku pre Pravda.sk.

Nateraz je tak isté len to, že dronov bude okolo slovenských ciest poletovať čoraz viac.

Zdroj: Pravda.sk, Facebook – Polícia SR