Boston je jedno z miest, ktoré za zapojilo do projektu optimalizácie dopravy. Jeho vedenie oslovilo Google. Nadnárodný technologický gigant totiž založil projekt Green Light, ktorý využíva umelú inteligenciu pri modelovaní dopravných situácií, vytváraní vzorcov a následne navrhuje riešenia (napríklad vo forme zmien načasovania signálov semaforov), aby sa na konkrétnom mieste stala premávka plynulejšou.

Spomínané hlavné mesto štátu Massachusetts má síce len 650 tisíc obyvateľov, lenže s priľahlými aglomeráciami tu žije takmer 7,5 milióna ľudí, takže tu hovoríme o piatej najväčšej metropolitnej oblasti v USA.

Skoro 90 hodín v zápchach za rok

Internetová stránka NBC hovorí, že Boston je často hodnotení ako mesto s najhoršou dopravou na svete, pokiaľ ide o kolóny a čas v nich strávený. Údaje na jún 2024 hovoria, že bostonskí vodiči vlani stáli v zápchach približne 88 hodín, teda skoro štyri dni.

„Jednou z najviac frustrujúcich súčastí života vo veľkomeste je doprava, preto Boston podniká všetky kroky v boji proti dopravným zápcham,“ hovorí starostka Michelle Wu a dodáva. „Často sa stretávame s tým, že drobné dopravné zápchy spôsobené nesprávne nastavenými signálmi môžu prerásť do väčších zápch, takže zameranie sa na menšie lokálne problémy považujeme za veľmi dôležité.“

Plynulejšia doprava, nižšia spotreba i emisie

Google AI, respektíve tím projektu Green Light, päť mesiacov analyzoval dáta zo stoviek svetelných križovatiek v Bostone, pričom mesto zaviedlo na prvých štyroch miestach navrhované odporúčania s posunom svetelných signálov. Výsledok je ohromujúci. Mestskí dopravní inžinieri tvrdia, že sa na týchto križovatkách znížila tvorba kolón až o 50 percent, ale to je len časť úspech.

Zástupcovia Googlu tvrdia, že v mestách, v ktorých bola nasadená optimalizácia pomocou umelej inteligencie sa podarilo zaznamenať v priemere 10-percentné zníženie emisií. Projekt Green Light dnes funguje v 14 mestách, okrem iného v Budapešti alebo Hamburgu, ale tiež Kalkate, Rio de Janeiro, Seattle, Jakarte, Manchestri a ďalších.

Zatiaľ zadarmo

„Prvé výsledky zaznamenané v Bostone sú povzbudzujúce a tešíme sa na úzku spoluprácu pri rozširovaní tejto technológie aj na ďalších križovatkách,“ hovorí produktový manažer Googlu, Matheus Vervloet.

Zaujímavé na využití Google AI a aplikácie Google Maps tiež je, že ide zatiaľ o pilotný projekt a americký technologický gigant v tejto fáze poskytuje novú službu Green Light mestám bezplatne!