Chcete kompaktný sedan od Škodovky? Taký dobrý alebo vlastne ešte lepší, ako bol Rapid? Jeden by sme tu mali, ale viete čo, my ho tu predávať nebudeme. Nie je to súčasť koncernovej politiky, zameriavame sa na rozvojové trhy, ako je ten čínsky či indický a ty, zákazník, sa môžeš sťažovať maximálne na lampárni. Vlastne, ešte v Bruseli by si mohol, ale to je skoro to isté.

Dobre, skúsme trochu schladiť vášne, pravdou ale je, že v tomto prípade to dosť dobre nie je možné. Nás by totiž vážne zaujímalo, kedy presne sa svet zbláznil a automobilky začali pre zákazníkov vyrábať produkty, ktoré by chceli a nedostanú ho a namiesto toho im ponúkať produkty, o ktoré veľmi nestoja? Že je to trochu pritiahnuté za vlasy? Tak sa pozrite, ako vyzerali predaje päťdverového liftbacku Škoda Rapid, a to dokonca aj ku koncu jeho kariéry a kde sú dnes predajné čísla nástupcu v podobe hatchbacku Scala.

Samozrejme chápeme, že Škoda nie je sama sebe pánom, aby sa mohla riadiť len vlastným úsudkom a svojimi obchodnými plánmi a zároveň sám za seba nerozhoduje ani nadradený nemecký materský koncern Volkswagen, ktorý zase musí sklapnúť päty pred bruselskými úradníkmi a tým, čo hodia na papier. Ale aj tak. Vážne nie je možné novú Slávia predávať v Európe?

Zabudnite

Ehm, nie. Škoda to teda nehovorí priamo, ale v jej oficiálnej tlačovej správe je jasne napísané, že po SUV Kushaq je Slavia „druhým modelom značky špeciálne vyvinutým pre Indiu“. A tým je povedané úplne všetko. Vlastne, ešte nie. Automobilka dodáva, že auto je tak trochu návratom v čase, presnejšie do roku 1896, keď zakladatelia spoločnosti Václav Laurin a Václav Klement začali s výrobou bicyklov pod obchodným menom Slavia.

A dokonca má vlastnú verziu modulárnej platformy MQB s dodatkom A0-IN, ktorá je tiež základom crossoveru Kushaq. Týmto nás ale Škoda úplne nedojme. Boli by sme oveľa radšej, keby toto auto mohol dostať aj slovenský, český, skrátka európsky zákazník. Predaje Dacie Sandero sú celkom dobrým lakmusovým papierikom nálady trhu EÚ, ktorý momentálne žiada solídne a lacné autá.

zdroj: Škoda Auto