Hybridy produkujú emisie, na zelené tabuľky ŠPZ nebudú mať nárok

Aktuálne prebieha legislatívny proces k návrhu novely zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke. Čo je súčasťou pripravovaných zmien? Okrem iného má dôjsť k úprave podmienok vydávania zelených tabuliek s evidenčným číslom len pre bezemisné vozidlá, t. j. s elektrickým alebo vodíkovým pohonom.

Povedané inak, takzvané zelené tabuľky EČV pre hybridné alebo plug-in hybridné vozidlá už nebude možné na základe nových zákonnych pravidiel prideľovať. Napríklad aj plug-in hybridy totiž pri prevádzke produkujú emisie CO2 a tie závisia od toho, ako motorista využíva svoje vozidlo. To je zásadný rozdiel v porovnaní s elektromobilmi, pri ktorých vodič využíva len elektrickú energiu na pohon auta (samozrejme, nie je jedno, z akého zdroja elektrina pochádza, no to už je samostatný príbeh...).

 

"Táto úprava bola do návrhu novely zákona o cestnej premávke zapracovaná na základe Akčného plánu rozvoja elektromobility v Slovenskej republike prijatého uznesením vlády SR č. 306 zo dňa 12. júna 2023. Povinná výmena už  pridelených tzv. zelených tabuliek EČV sa nepripravuje," uviedlo ministerstvo vnútra SR v stanovisku pre portál TOPSPEED.sk.

Ide o dobrú správu pre motoristov, ktorí sa tak s určitosťou nemusia obávať administratívnych ťažkostí ani finančných nákladov navyše - o to viac, keď ŠPZ nedávno zdraželi. Cena jednej ŠPZ tabuľky sa zvýšila z pôvodných 16,50 eura na rovných 25 eur.