Zatopené auto a poistné udalosti

Škody na majetku budú obyvatelia Slovenska odstraňovať najbližšie dni. Čo robiť, ak vám povodne poškodili auto? Poisťovne sú pripravené na zvýšený počet hlásení o škodách spôsobených práve dažďom a následnými povodňami a záplavami.

„V lokalitách, kde bude najviac škôd, budú s obhliadkami opäť pomáhať aj kolegovia z iných častí Slovenska, aby mali klienti čo najrýchlejšie vyriešenú nahlásenú škodu. Menšie škody riešime bez obhliadky - po nahlásení a zaslaní fotodokumentácie škody posielame klientom automaticky poistné plnenie na účet. Pri väčších či komplikovanejších škodách urobíme najskôr obhliadku a zdokumentovanie škody,“ vysvetľuje hovorkyňa Allianz – Slovenskej poisťovne Lucia Strnad Muthová.

 

Pracovníci Allianzu sú v pohotovosti aj počas víkendu. "Je zabezpečená plná kapacita našej infolinky aj obhliadkového servisu. Klientom, ktorí majú svoj majetok v oblastiach s vyhláseným 3. stupeň výstrahy, ako je aktuálne v Malackách, Skalici, Senici a na Myjave, automaticky odosielame varovné sms správy," dodáva riaditeľ odboru likvidácie poistných udalostí Allianz Dárius Nógli.

Napríklad v prípade poisťovne Allianz kryje škody spôsobené živlom na motorových vozidlách havarijné poistenie, a to už v rámci základného balíka poistenia. Samozrejme je ideálne, aby ste auto stihli odviesť do bezpečia. Ak to nie je možné, minimálne odpojte batériu. Najmä ak bol zaplavený motor vozidla, po povodni sa odporúča vozidlo neštartovať, ale zabezpečte odťah do servisu a vždy je dôležité myslieť na komunikáciu s poisťovňou, ak vám poistka kryje tento druh škôd.

Ako nahlásiť škodu po povodni - napríklad na aute:

  • Pri akejkoľvek škode na majetku sa odporúča čo najskôr kontaktovať poisťovňu a škodu nahlásiť - online, prostredníctvom webstránky poisťovne, prípadne telefonicky alebo cez svojho obchodníka.

  • Vždy je vhodné poškodenia aj nafotiť a fotodokumentáciu priložiť k hláseniu škody.

  • Po zdokumentovaní rozsahu škôd je možné začať s odstraňovaním následkov škôd a opravou majetku.

  • Ak je potrebné zamedziť vzniku ešte väčšej škody alebo je potrebné odstrániť následky škody z hygienických dôvodov, je možné začať s odstraňovaním následkov škôd a opravou aj bez kontaktu s poisťovňou.

  • V prípade potreby môže poškodený požiadať aj o vyplatenie zálohy na opravu.

Foto: Polícia SR - Facebook