Dopravný analytik Jozef Drahovský hovorí, že autoškoly učia prechádzať cez železnicné pricestie častom nesprávnym spôsobom. Z praxe odporúča nasledovný postup: "Keď prichádzate k železničnému priecestiu, tak v prvom rade hľadajte na signalizácii biele blikajúce svetlo," hovorí a dodáva: "Biele blikajúce svetlo znamená, že signalizácia funguje a žiaden vlak nielen nejde, ale ani nemá postavenú cestu cez dané koľajisko."

Blikajúca červená farba má úplne jasný význam: vlak prichádza, signalizácia železničného priecestia ho identifikovala a v tomto momente nie je dovolené ním prechádzať.

Ak nebliká žiadne svetlo, môže sa stať, že signalizácia má poruchu, alebo v blízkej dobe má vlak ísť. "Prípadne svetelné podmienky sú také, že nevidíte ani červené blikajúce svetlo. Napríklad svieti vám slnko z poza chrbta tak, že tienidlo nevytvára tieň na červenom svetle a prehliadate jeho svietenie, resp. blikanie," vysvetľuje Drahovský.

Prečo nebliká biele svetlo na priecestí?

Môže sa stať, že ak hovoríme o železničnom priecestí na Slovensku, môže ísť o signalizáciu podľa nového predpisu, ktorý Drahovský označuje za "nedomyslený", pretože signalizácia bez blikajúceho bieleho svetla vlastne neposkytuje informácie a cez priecestie musia prechádzať vždy opatrne.

"Predpis 30/2020 Z. z. už biele blikajúce svetlo na železničnom priecestí nepozná a pri rekonštrukciách signalizácie má byť odstránené, aj tam kde funguje!" spresňuje dopravný analytik s tým, že táto vyhláška je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Zdroj: Jozef Drahovský / foto: Ministerstvo vnútra SR