Jeden doklad už v peňaženke nebude potrebný

Slovenské poisťovne ponúkajúce  poistenie pre automobily prechádzajú v posledných rokoch na elektronickú komunikáciu s klientmi. Svojich poistníkov sa snažia motivovať, aby s takouto formou korešpodencie súhlasili. Napríklad jedna z veľkých poistovní, Allianz – Slovenská poisťovňa, už niekoľko rokov posiela klientom zelenú kartu aj online formou a v súčasnosti má približne 70 % klientov, s ktorými komunikuje výlučne online.

„Pri motoristoch je toto číslo ešte vyššie, keďže  poistenie vozidiel a cestovné poistenie si klienti väčšinou uzatvárajú sami cez internet, a teda aj príslušnú dokumentáciu im zasielame online. Dôležité je mať zelenú kartu k dispozícií na preukázanie pri zastavení policajnou hliadkou,“ vysvetľuje hovorkyňa Allianz Helena Kanderková.

Na základe rozhodnutia asociácie Council of Bureaux by to mali mať vodiči po novom ešte jednoduchšie. Vo všetkých zhruba 50 krajinách, ktoré sa do tejto organizácie pridali, by malo stačiť preukazovať sa zelenou kartou v elektronickej podobe. Stať sa tak má konkrétne od 1. januára 2025.

Rozhodnutie o povinnosti akceptovať elektronický formát zelenej karty hodnotíme ako pozitívny krok smerom k zvýšeniu udržateľnosti a ochrane životného prostredia, odkázalo slovenské zastúpenie Allianz.

Zelená karta a zrušená povinnosť ohľadom farby

Už od júla 2021 bola na slovensku zrušená povinnosť mať Zelenú kartu výlučne v zelenom prevedení a akceptovaný je aj doklad v čierno-bielom formáte. „Súvisí to najmä s digitalizáciou a silnejúcim trendom zasielania komunikácie emailom. Obdobie koronakrízy tento trend len potvrdilo,“ uviedla Kanderková.

Okrem farby sa zmenil aj formát dokladu, keď po novom už karta nie je obojstranná, ale jednostranná, čo taktiež uľahčuje jej vytlačenie v domácom prostredí. „Klienti, s ktorými nekomunikujeme online, zasielame tento doklad aj naďalej v klasickom zelenom prevedení,“ ubezpečila hovorkyňa Allianz – Slovenská poisťovňa.

Zdroj: penize.cz / foto: cz.depositphotos.com