Dôvod rastu ceny PZP

Poisťovne budú čeliť zvýšeným výdavkom pri poskytovaní PZP, ktoré bude musieť niekto pokryť. Týmito osobami budú majitelia vozidiel, ktorým sa to premietne do cien poistného. V auguste 2024 nadobudla účinnosť legislatíva, ktorá upravuje limity pre poistné krytie z PZP pre škody spôsobené motorovými vozidlami smerom nahor, čo znamená, že poisťovne budú mať pri poistných udalostiach vyššie finančné záväzky.

Pri škodách na majetku (týka sa škôd na veciach, vrátane nákladov na ušlý zisk a nemajetkové ujmy) poisťovne pokryjú náklady do výšky 1,3 milióna eur z povinného zmluvného poistenia. V prípade škôd na zdraví alebo usmrtení (bez ohľadu na počet zranených alebo usmrtených osôb) sa limit ešte výraznejšie zvýšil na 6,45 milióna eur. Pre porovnanie, v roku 2012 bol tento limit stanovený na 1,05 milióna eur pre majetkové škody a 5,24 milióna eur pre škody na zdraví.

 

S čím sú spojené vyššie náklady?

Zvýšené výdavky poisťovní súvisia nielen s rastom limitov na krytie škôd, ale aj s ďalšími faktormi, ako je zdražovanie náhradných dielov pre automobily. Významným aspektom je aj rastúce využívanie digitalizácie a pokročilých technológií v moderných vozidlách, ktorých opravy bývajú často finančne náročnejšie.

Poisťovne čelia vyšším finančným záväzkom v prípade škôd na zdraví aj z dôvodu zvyšujúcich sa nákladov na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v krajine.

Zvyšovanie nebude platiť pre všetkých!

Zvýšenie cien PZP sa nedotkne všetkých vlastníkov motorových vozidiel rovnako! Poisťovne pri stanovovaní cien poistného zohľadňujú rôzne faktory. Hlavným z nich je nehodovosť konkrétneho vodiča. Vodiči, ktorí spôsobili viacero nehôd, poisťovne stoja vyššie náklady, čo sa prejaví v drahšom poistení. Niektoré poisťovne považujú už dve škodové udalosti za vyššiu rizikovosť. Líši sa aj časový horizont, ktorý poisťovne sledujú. Väčšinou to býva päť až desať rokov. Odporúčanie pre vodičov teda znie, aby dávali väčší pozor a snažili sa o nízku nehodovosť, vďaka ktorej môžu byť odmenený práve ušetrenými poplatkami na PZP.

Zdroj: Depositphotos, kryptomagazin