Kto zadržiava ruskú ropu pre Slovnaft?

Keďže ropa nebola majetkom Lukoilu, sankcie Ukrajiny sa na ňu nevzťahovali, citujú médiá Európsku komisiu. Mohlo dôjsť k tomu, že tok ropy cez ropovod Družba ku nám sčasti nezastavili Ukrajinci, ale priamo ruská strana? Podľa najnovších informácií to je možné.

Sporná ropa totiž má patriť firme Litasco, dcére Lukoilu. Sankcie Ukrajincov sa však netýkajú tejto dcérskej spoločnosti. Dodávky od Litasca mala stopnúť vraj ruská, nie ukrajinská strana. Doteraz sa pritom verejne zo strany viacerých slovenských politikov pracovalo s verziou, že stopnutie ruskej ropy je krokom Ukrajiny.

Ako pripomína Denník N, nesedia ani dátumy - sankcie voči Lukoilu vstúpili do platnosti od konca júna, no až okolo polovice minulého mesiaca na verejnosť presiakli informácie o tom, že na Slovensko a do Maďarska neprúdi časť ruskej ropy.

Ceny palív v SR zostávajú stabilné

Euroúradníci sa nezhodnú so Slovenskom v tom, či nás súčasná situácia bezprostredne ohrozuje - kým zo strany premiéra Roberta Fica prišla prudká reakcia smerom k Ukrajine, ktorej sa vyhrážal zastavením dodávok palív, Brusel situáciu nevidí až tak kriticky, hoci ju skúma. Nedostatok ropy však EÚ zjavne nateraz neočakáva. Únia navyše zjavne vidí problém aj v tom, že odklon Slovenska od ruskej ropy je aj po zavedení embarga skôr pomalý.

Rafinéria Slovnaft v Bratislave je jedinou rafinériou na Slovensku a Slovnaft je zároveň lídrom na trhu s palivami u nás. Aj napriek tomuto silnému postaveniu sa nateraz aktuálne dianie neprejavilo v cenách palív, ktoré ostávajú stabilné - na úrovni 1,59 eura za liter benzínu a 1,50 eura za liter nafty.

Zdroj: Denník N / foto: cz.depositphotos.com