Predstavte si, že ste chodec a prejdete cez cestu v čase, kedy svieti na semafore pre vás červená. Ruku na srdce, kto z nás to už niekedy neurobil? V Číne chcú s takýmto porušovaním pravidiel cesnej premávky bojovať celkom agresívnym spôsobom a na pomoc si prizvali aj umelú inteligenciu.

Influencer známy pod prezývkou Jake’n’Bake upozornil na prístup čínskych úradov v rámci svojej cesty v Šanghaji. Všimol si, že na priechodoch pre chodcov sú nainštalované inteligentné zariadenia vrátane kamier. Tie zachytávali a následne zverejňovali tváre ľudí nedovolene prechádzajúcich cez cestu.

Takto vyzerá celý čínsky systém v praxi z pohľadu okoloidúcich chodcov.

Ukazujú prstom na vinníkov

Zámer bol očividný: vyvolať v tých "neposlušných" chodcoch pocit previnenia. Tváre páchateľov sa totiž zobrazovali na veľkej obrazovke. Samozrejme, nechýbal čínsky popis: "osoba podozrivá z porušenia zákona".

Zjavne tak ide o iniciatívu tamojších úradov, ktoré chcú jednak zhromaždiť dôkazy o protizákonnom konaní a zároveň ho samozrejme pokiaľ možno čo najviac potlačiť.

Čínske systémy podľa všetkého zbierajú informácie o unikátnych črtách tváre páchateľov a porovnávajú tieto informácie s biometrickou databázou, aby ich dokázali stotožniť.

V prípade Číny to nie je zrejme veľkým prekvapením - do úzadia tak musí ustúpiť právo na súkromie a ochranu osobnej zóny.

Zdroj/foto: mustsharenews.com, ilustračné foto: cz.depositphotos.com