Predaj nových elektrických áut sa v Nemecku prepadol. Počet novo registrovaných elektromobilov klesol v auguste tohto roka o 69 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Vyplýva to z aktuálnych údajov Spolkového úradu pre motorové vozidlá.

"Už pred augustovým prepadom sa predaj elektromobilov tento rok vyvíjal veľmi nepriaznivo. Napriek tomu, že na trh prichádzajú atraktívne nové modely, dopyt je stále slabý. Elektromobily sa v súčasnosti ťažko predávajú," uviedol Constantin M. Gall, ktorý sa venuje téme mobility v spoločnosti EY.

 

Preto ide teraz nemecká vláda zaviesť nové daňové úľavy na elektromobily, ktoré sa kupujú ako služobné vozidlá, aby podporila ich predaj. Tento prístup je dôležitý, keď sa pozrieme na čísla registrácií elektromobilov: "Registrácie na firemné účely tvoria väčšinu nových registrácií elektromobilov," vysvetľuje Helena Wisbert z Centra pre automobilový výskum (CAR).

Špeciálne odpisy a daňové výhody pre elektromobily

Konkrétne sú v pláne dve opatrenia, na ktorých sa podľa denníka Handelsblatt dohodli spolkový kancelár Olaf Scholz, minister hospodárstva Robert Habeck a minister financií Christian Lindner v rámci balíka opatrení na podporu rastu Nemecka, ktoré pripravila koalícia ešte na začiatku júla.

Vláda plánuje rozšíriť daňové výhody pre plne elektrické služobné vozidlá na vozidlá do hodnoty až 95 000 eur, uvádza sa v návrhu zákona. Majitelia takýchto luxusných elektromobilov budú môcť profitovať z redukovanej sadzby dane vo výške 0,25 percenta. Doteraz sa tento nižší mesačný tarif vzťahoval len na autá do hodnoty 70 000 eur. Pre porovnanie, u benzínových vozidiel sa musí mesačne platiť daň z hodnoty auta vo výške 1,0 percenta.

Okrem toho vláda plánuje schváliť zvláštny odpis pre elektromobily, ktorý bude platiť spätne od júla 2023 do roku 2028. V roku nadobudnutia bude možné daňovo odpočítať 40 percent, v nasledujúcom roku 24 percent a v druhom nasledujúcom roku 14 percent. Potom to bude deväť percent, sedem percent a nakoniec šesť percent.

Obe opatrenia spolu budú podľa odhadov ministerstva financií stáť štát v nasledujúcich rokoch približne 600 miliónov eur ročne. Hlavným cieľom týchto daňových úľav je podporiť predaj elektromobilov. Či sa to podarí, uvidíme už čoskoro.

Zdroj: Handelsblatt.de