Zdražovanie palív? Ak príde, nebude drastické

Spolu s tým, ako nastane na čerpacích staniciach zlacňovanie PHM, si vodiči kladú aj otázku, dokedy potrvá a kedy už príde ten bod, keď sa radšej rýchlo oplatí natankovať doplna, pretože sa celý trend čoskoro otočí. Zdá sa, že sme blízko...

Analytik očakáva, že ceny na benzínkach už nateraz viac nadol zrejme nepôjdu. "Trend zlacňovania palív sa zastaví aj v okolitých krajinách," skonštatoval Stanislav Pánis z J&T Banky. Experti dodávajú, že čo sa týka zdražovania, postihnúť by mohlo najmä diesel vplyvom zvyšovania rafinačných marží, no ako vždy, ťažko predvídateľné sú geopolitické aspekty. 

„Nepredpokladáme však zároveň ani výrazné zdraženie, keď ceny benzínu by sa mali pohybovať okolo 1 eura 60 centov v najbližšom čase a nafta by nemala zásadne presiahnuť 1 euro a 50 centov pred príchodom prázdnin,“ povedal Pánis.

Pohľad na tabuľku vyššie - spracovanú Českou asociáciou petrolejárskeho priemyslu a obchod (ČAPPO) - ukazuje, že na Slovensku máme v porovnaní so susedmi relatívne drahý benzín.

Napríklad, rozdiel oproti Slovensku a Poľsku bol 10 centov v neprospech SR. Naopak, naftu tankujeme zhruba za rovnakú cenu ako Poliaci a lacnejšie ako Maďari.

Rozdiel medzi Českom a Slovensko pri cenovkách nafty sú dva centy v prospech ČR. Ako ukazuje medzitýždňový prehľad v tabuľke, na čerpačkách  v SR sme boli najmä svedkami cenovej stagnácie.

Zdroj: ČAPPO / foto: cz.depositphotos.com