Red Bull bol pôvodne výhradne energetický nápoj, dnes však ide o komerčného molocha zastrešujúceho obrovské množstvo aktivít. Medzi kľúčové súčasti portfólia RB patrí tím Formuly 1. Divízie spoločnosti pôsobia vo viacerých kategóriách motoršportu a podieľali sa aj na vývoji cestných modelov, teraz jedna z nich chystá aj vlastný hyperšport.

Prvé samostatné vozidlo Red Bull dostalo označenie RB17, ktoré tím F1 v rámci svojich monopostov bez vysvetlenia preskočil. Dnes už vieme dôvod. Väzieb s kráľovskou súťažnou disciplínou bude podľa všetkého omnoho viac, k čomu prispeje hlavný človek stojaci za týmto projektom. Je ním legendárny konštruktér F1 Adrian Newey.

Karbónové osemvalcové kupé

Red Bull hovorí, že model RB17 bude mať formu dvojmiestneho kupé s karbónovou konštrukciou. Zverejnená silueta naznačuje prítomnosť presklenej kupoly. Naznačuje tiež centrálne umiestnenie motora, pôjde o hybridný osemvalec s výkonom vyše 1 100 koní. Hmotnosť by pritom údajne mala bez vodiča dosiahnuť iba 900 kilogramov.

Hyperšport bude postavený pre okruhové použitie. Nie je však vylúčené, že sa dočkáme aj verzie schválenej na bežné cesty. Red Bull plánuje vyrobiť 50 exemplárov tohto vozidla. Montáž bude prebiehať v Milton Keynes, kde sa začne v roku 2025. Základnú cenu stanovila spoločnosť na 5 miliónov libier (5,82 mil. eur) bez dane.

Zdroj: Red Bull, Autocar