Aby sme boli konkrétni a zbytočne to nenastavovali omáčkou: v júli 2024 sa medziročne znížil počet registrácií nových elektromobilov v Európe o 10,8 percenta. Celkovo sa predalo 102 705 elektromobilov, pričom ich celkový podiel na trhu klesol z 13,5 na 12,1 percenta.

Zaujímavé to je hlavne v kontexte s nárastom záujmu o batériové vozidlá v Belgicku (+ 44 %), Holandsku (8,9 %) či Francúzsku (1 %), ani tieto štáty ale nedokázali vykryť ohromný prepad elektromobilov (samozrejme aj v absolútnych číslach) v Nemecku o skoro 37 percent (36,8 % presne).

Hybridov je stále viac

Padali tiež čísla benzínových a naftových automobilov, konkrétne v júli medziročne o 7, respektíve 10,1 percenta, je však nutné dodať, že automobilky v snahe vyhnúť sa pokutám za emisie oxidu uhličitého ponúkajú stále menej áut vybavených jedným typom pohonu a stále častejšie a viac prepriahajú na elektrifikovaný pohon.

To dokazuje aj zvýšenie záujmu o hybridné automobily. Ich predaj stúpol v minulom mesiaci až o 25,7 percenta a celkovo pribudlo 273 003 kusov. Medziročne vďaka tomu stúpol podiel benzín či diesel-elektrických vozidiel z 25,5 na 32 percent.

PHEV strácajú

Možno trochu prekvapivý je pád plug-in hybridov, ktoré v minulých mesiacoch celkom bodovali, ale ani to už neplatí. V júli sa registrácie znížili o 14,1 percenta a to navzdory nárastu o tento typ áut v Nemecku o 3,2 percenta.

Ešte vlani malo záujem o dobíjacie hybridy 7,9 percenta zákazníkov, ale minulý mesiac to bolo len 6,8 percenta.

zdroj: ACEA