Generálny riaditeľ Tesly, Elon Musk, nedávno informoval investorov o nových biznisových plánoch spoločnosti, vrátane zámeru prevádzkovať vlastnú flotilu autonómnych taxíkov. Pýtate sa, prečo by mala automobilka vlastniť veľkú flotilu áut? Tesla má v pláne zkombinovať prvky služieb Airbnb a Uberu do jednej!

Samozrejme, mnohé závisí od aktuálneho štádia vývoja plne autonómnych systémov Tesly a od toho, či sa im do spustenia robotaxíkov podarí dosiahnuť plne autonómne riadenie. Automobilka predstaví svoje robotické taxi už v auguste tohto roku, ako sme informovali v článku o jeho konkurentovi, spoločnosti Verne, ktorú založil a rozbehol šéf firmy Rimac a Bugatti, Mate Rimac.

Ako by mala služba fungovať?

Prvou časťou bude už spomínaná vlastná flotila robotaxíkov, ktorú si zákazníci budú môcť privolať (podobne ako pri službe Uber).

Zaujímavá a veľmi atraktívna je jej druhá podsekcia. Musk uvádza, že majitelia Tesiel s plne autonómnym riadením budú môcť svoje vozidlá v čase, keď ich nevyužívajú, prenajať tejto službe (podobne ako to robia majitelia nehnuteľností v prípade služby Airbnb).

Napríklad ak majiteľ vozidla odcestuje a jeho plne autonómna Tesla bude parkovať a nebude využívaná, môže svoje vozidlo poskytnúť tretej strane. Od tohto momentu sa automobil pripojí k flotile robotaxíkov, ktoré si budú môcť zákazníci privolať. Keď sa majiteľ vráti, môže jedným kliknutím vozidlo z flotily odobrať. Vozidlo môže poskytovať verejnú službu aj na niekoľko hodín, nemusia to byť nutne dni. Majitelia môžu navyše pred prenajatím vozidla určiť, komu ho umožnia využívať, napríklad rodinám, priateľom, iba päťhviezdičkovým zákazníkom, záleží len na nich.

Veľkou motiváciou pre majiteľov Tesiel má byť honorár. Automobilka zatiaľ neprezradila presnú sumu, ale uviedla, že príjmy pre vlastníka vozidla výrazne prekročia mesačnú splátku za auto. Na konkrétne čísla si však ešte musíme počkať.

Poodhalená aplikácia

Prvý náhľad aplikácie novej služby ukazuje obrazovku s tlačidlom, ktoré pravdepodobne slúži na privolanie autonómneho taxíka. Ďalšia obrazovka ukazuje teplotu, čo naznačuje, že zákazníci si budú môcť prispôsobiť nastavenie klimatizácie v kabíne ešte pred príchodom vozidla. Ďalšie užívateľské obrazovky ukazujú, že bude dostupná navigácia a médiá na prehrávanie obľúbených skladieb počas jazdy. Na úplné odhalenie si ale budeme musieť ešte počkať, keďže nás Tesla navnadila len neostrým obrázkom.

aplikácia Tesla robotaxi

Ďalšie možnosti zarobiť si

Musk tiež plánuje využiť výpočtové kapacity Tesiel, keď nebudú na cestách. Pravdepodobne to súvisí s tým, že vozidlá budú vybavené výkonnými čipmi využívanými autonómnym riadením.

Podľa jeho slov by bola škoda nevyužiť tento potenciál, čo by sa mohlo stať kľúčovou súčasťou podnikania automobilky. Plánujú pravdepodobne vytvoriť cloudovú službu na prenájom týchto kapacít pre tréning alebo využívanie výpočtovo náročných neurónových sietí a algoritmov, podobne ako Amazon Web Services (AWS).

V spomínanom AWS alebo podobných cloudových službách sa za prenájom grafických kariet a výpočtových kapacít platia vysoké sumy.

Zdroj: Autoweek, InsideEVsdepositphotos