Severná Kórea a jej falošné elektrické auto

Veľa sa v poslednej dobe hovorí o rastúcom vplyve Číny a snahe ovládnuť napríklad aj euróspky trh s automobilmi v rámci prechodu na elektromobilitu. Severná Kórea nebýva na tomto poli vnímaná ako relevantný hráč na rozdiel od južného suseda. Jej nový elektromobil však má byť rýchly, pohodlný a tiež má ponúknuť dojazd cez 720 kilometrov, čo znie minimálne na papieri ozaj dobre. Má to však problém – nič z toho nie je skutočné.

Vo videu, ktoré má necelé dve minúty a len nedávno kolovalo po čínskej sociálnej sieti Weibo, sa svetu predstavuje elegantne vyzerajúci elektrický sedan zo Severnej Kórey. Podľa správy v odbornom magazíne Car News China však niečo nie je v poriadku. Severokórejské luxusné auto opisujú ako jasný fejk, pretože ide len o premenovaný BYD Han – v krátkom videu zmenili prakticky len logá.

Takúto elektrickú limuzínu predstavila severokórejská spoločnosť Madusan, ktorá sa špecializuje na dovoz áut. Autá z Číny spozorované v Severnej Kórei nie sú až takým prekvapením. Prípady, kedy niektorý z modelov BYD jazdí po uliciach v Severnej Kórei, sa vyskytli aj v minulosti. Ešte v roku 2011 sa v médiáach objavili informácie o niekoľkých vozidlách BYD F6, ktoré boli použité ako policajné autá na pohrebe Kim Čong-ila.

Ak máte dobrodružnú povahu a chystáte sa na zájazd do Severnej Kórey, na uliciach hlavného mesta Pchjongjang by ste nemali čakať skutočné elektroautá vlastnej výroby.

Zdroj: inside-digital.de, businessinsider.de