Umelá inteligencia ChatGPT vylepšuje hlasovú asistentku v autách Škoda

Poznáte funkcionalitu hlasovej asistentky Laury vo vozidlách Škoda? Po novom je výrazne rozšírená vďaka integrácii funkcie Chat Pro od technologického partnera Cerence Inc. Okrem doteraz dostupných zdrojov informácií je teraz funkcia Chat Pre priamo prepojená s pokročilým nástrojom umelej inteligencie ChatGPT. Ten odpovedá na otázky presahujúce rozsah pôvodných znalostí Laury.

Funkcia je dostupná v modeloch rodiny Škoda Enyaq s novou verziou softvéru 4.0 vydanou pre modelový rok 2024, v novej generácii vozidiel Škoda Superb a Kodiaq a v modernizovanom modeli Škoda Octavia. Údaje o užívateľovi a vozidle sú vždy v bezpečí, ubezpečuje automobilka.

Hlasová asistentka Laura integruje technológiu ChatGPT pre zlepšenie svojej funkčnosti za zachovania prísnych štandardov v oblasti ochrany dát. Čo si pod tým predstaviť? Upgrade rozširuje schopnosti Laury nad rámec doterajších hlasových príkazov a umožňuje jej odpovedať na otázky zahŕňajúce rôzne témy. Ak sa otázka netýka kategórií „Vozidlo“, „Dáta“, „Počasie“, „Správy“, „Šport“ alebo „Akcia“, bude automaticky presmerovaná do funkcie Chat Pro, ktorá je priamo prepojená s ChatGPT.

Kedykoľvek je ako zdroj použitý chatbot, Laura odpoveď uvedie slovami: „Podľa ChatGPT...“. Ovládanie hlasovej asistentky zostáva bez zmien a funkciu je možné deaktivovať prostredníctvom nastavenia súkromia v systéme infotainmentu. V modeloch Enyaq, ktoré túto funkciu podporujú, je však aktívna vždy.

Riziká umelej inteligencie sú vraj pod kontrolou

ChatGPT nemá prístup k údajom o vozidle ani k osobným informáciám - všetky požiadavky sú spracovávané anonymne a interakcie sú ihneď potom vymazané.

Používatelia potrebujú aktivovaný balík služieb Infotainment Online. Funkcia je dostupná v modeloch postavených na platformách MEB GP a MQB EVO a vybavených najnovšou generácií infotainmentu. Sú to už spomínané vozidlá novej generácie Škoda Superb a Kodiaq, modernizovaný model Octavia a vozidlá rodiny Škoda Enyaq s novou verziou softvéru 4.0. V súčasnej dobe sú podporované tieto jazyky: angličtina, španielčina, čeština a nemčina.

Zdroj a foto: Škoda Auto Slovensko