Škoda Fabia, Kamiq a Scala sa budú vyrábať do konca súčasného desaťročia. Aj v roku 2030 a ďalej chce automobilový výrobca produkovať ďalšie známe modely: Kodiaq, Superb a Octavia. Vo svojich nedávnych vyjadreniach pre médiá to uviedol šéf Škoda Auto Klaus Zellmer.

Vysokopostavený manažér uviedol aj dôvody, ktoré vníma ako kľúčové v kontexte slabšieho záujmu o elektrické autá: sú medzi nimi napríklad cena či dostupnosť nabíjacej infraštruktúry. Faktom je, že preferencie zákazníkov, roky zvyknutých na spaľovací motor, sa otáčajú k iným alternatívam len pomaly.

Do 20 tisíc eur pre motoristov citlivých na cenu

Zellmer v kontexte ceny áut hovorí o segmente zákazníkov, ktorí sú práve na cenovku veľmi senzitívni. Podľa jeho slov je o to dôležitejšie priniesť auto do 20 tisíc eur, ktoré naplní predstavy motoristov. Zellmer poukazuje na dnešnú Škoda Fabia, ktorá sa predáva vo vybraných krajinách aj za ceny okolo 15 či 16 tisíc eur.

"To je stále štvrtinový rozdiel oproti najlacnejšiemu plánovanému elektromobilu," priznáva Zellmer. Všeobecne vyššie ceny elektrických áut trápia aj ostatné automobilky, ktoré so svojimi autami cielia na masový segment. Platí to najmä v prípade krajín ako Slovensko, kde už dlhodobo nemáme zavedené dotácie na elektromobily. Týka sa to napríklad aj Nemecka, ktoré naopak po zoškrtaní dotácií čelí poklesu záujmu o autá na elektrický pohon.

Zdroj: Denník N