Stalo sa vám už, že ste si na ceste nevedeli poradiť? Zradilo vás vaše vozidlo alebo prekvapila chybná reakcia iných vodičov? Nedovoľte, aby ste nepríjemnosti na cestách museli (opäť) zažívať. Aj na nečakané situácie sa totiž dá pripraviť a získať tak sebavedomie, ktoré vám za volantom možno chýba.

Kurzy bezpečnej jazdy alebo škola šmyku už roky pomáha vodičom získať nové vedomosti a schopnosti, o ktorých možno doteraz ani netušili. Za niekoľko hodín posunú šoférsky um o kilometre dopredu vďaka skúseným inštruktorom a profesionálne vybavený pretekárskym dráham na Slovensku, v Česku i Rakúsku.
  

Čo sa v škole šmyku naučíte?

Škola bezpečnej jazdy sa spravidla delí na teoretickú časť a praktickú časť. V prvej časti vodiči v menších skupinách získajú komplexné povedomie a krízových situáciách na cestách a tiež sa naučia viac o: 
 
fyzike jazdy a princípoch šmyku,
typoch šmykov a ich príčinách,
technikách zvládania krízových situácií na ceste,
riadení v zákrutách,
dôležitosti správneho nastavenia sedadla a držania volantu,
predvídaní a prevencii dopravných nehôd

Praktická časť kurzov už prebieha vo vlastnom aute na polygóne so špeciálne upraveným povrchom. Vďaka jeho klzným plochám, ktoré imitujú námrazu alebo mokrú vozovku, budete zažívať krízové situácie v bezpečnom prostredí tak dlho, kým si neosvojíte správne reakcie. Naučíte sa správne brzdiť, vysporiadať sa so šmykom, aquaplaningom aj vyhýbať sa prekážkam.

Môžete počítať s tým, že pokiaľ si správne reakcie na krízové situácie nahráte do svalovej pamäti, zvýšite si za jeden deň šancu rýchlej a správnej reakcie v reálnej situácii. Vaše šoférske schopnosti sa zlepšia o 10 až 15 % a počítať môžete aj s nárastom šoférskeho  sebavedomia.

Pre koho je škola šmyku vhodná?

Školu bezpečnej jazdy by ste mali absolvovať vo vlastnom aute, prípadne môžete využiť vozidlo, v ktorom najviac jazdíte (či už je to firemné auto alebo patrí vašim príbuzným). Druhou podmienkou je, samozrejme, mať platný vodičský preukaz. Kurzy sa hodia pre začiatočníkov, ktorí sa potrebujú “rozjazdiť”, ale aj pre ostrieľaných pirátov ciest čo túžia po novom dobrodružstve a jazdnej zábave za volantom. 

Aké kurzy sú dostupné a kde sa na ne prihlásiť?

V rámci školy bezpečnej jazdy si môžete vybrať z mnohých druhov kurzov pre rôzne úrovne jazdy u nás aj v zahraničí. Trenčiansky polygón ponúka kurzy pre začiatočníkov, skúsených jazdcov aj pre tých, ktorí sa chcú zdokonaliť v jazde na diaľnici. Ak si naopak chcete vyskúšať športové jazdenie alebo náročnejšie kurzy pre pokročilých, vyraziť môžete do rakúskeho Pachfurthu. Zážitkovú školu šmyku v rôznych úrovniach ponúkajú aj v českej Ostrave. Na všetky kurzy sa dá prihlásiť napríklad cez najväčšiu zážitkovú agentúru Adrop.sk, a to v priebehu niekoľkých minút.

Koľko stojí škola bezpečnej jazdy a ako sa na ňu pripraviť?

Prípravy

Na kurzy bezpečnej jazdy sa nemusíte nijako špeciálne pripravovať, stačí vám pohodlné oblečenie, pevná obuv a chuť naučiť sa niečo nové. 
 
Poctivo by ste však na ňu mali pripraviť hlavne svoje auto:
 
Pneumatiky: Skontrolujte tlak v pneumatikách a uistite sa, že majú dostatočnú hĺbku dezénu. Pre zimné kurzy je vhodné používať zimné pneumatiky.
Brzdy: Uistite sa, že brzdy fungujú správne. Ak spozorujete problémy, nechajte ich pred kurzom opraviť.
Motor a prevodovka: Skontrolujte hladinu oleja v motore a prevodovke a ak je to potrebné, doplňte ho. 
Ostatné tekutiny: Skontrolujte hladinu chladiacej kvapaliny, brzdovej kvapaliny a ostrekovačov čelného skla.
Doplňte palivo: Uistite sa, že máte v nádrži dostatok paliva na celú dĺžku kurzu. 


Škola šmyku: cena

Cena školy šmyku sa pohybuje v závislosti na tom, aký kurz si vyberiete a v ktorej krajine ju absolvujete. Škola šmyku v Trenčíne vás vyjde na zhruba na 120 eur, za profi kurz v Ostrave zaplatíte 290 eur. 
 

Aké sú výhody absolvovania školy šmyku?

Škola šmyku vám prinesie nové zážitky, ale aj informácie a skúsenosti, ktoré vám môžu doslova zachrániť život. Na aké ďalšie výhody sa môžete pripraviť? 
 
Zvýšenie bezpečnosti na cestách.
Prekonanie strachu z krízových situácií.
Získanie znalostí o fyzike jazdy a princípoch šmyku.
Zlepšenie vodičských zručností a reakčných časov.
Získanie sebadôvery v krízových situáciách.
Posilnenie vodičského inštinktu.
Zábavný a adrenalínový zážitok.
 
Dúfame, že si školu šmyku užijete a na ceste vám to bude pekne jazdiť dlhé a bezpečné kilometre.
 
Zdroj foto: Adrop.sk