Testy na vodičák s prísnou kontrolou, akú v SR nemáme

Záujemcovia o vodičské oprávnenie musia nosiť jednorazové plášte z netkanej textílie s dlhými rukávmi, ktoré im poskytujú priamo skúšobné centrá. Ak je to potrebné, môžu použiť iba jednorazové slúchadlá, ktoré takisto poskytujú skúšobné  centrá.

Budúcich vodičov majú navyše kontrolovať bezpečnostné služby s použitím detektorov kovov. Ich pracovníci sa musia striedať každý mesiac, aby sa predišlo korupčnému správaniu. Takisto vznikol celý zoznam predmetov, ktoré nie je možné mať pri sebe počas testu – napríklad hodinky, slnečné okuliare či šperky.

 
 

Testovacie miestnosti by mali byť po novom vybavené monitorovacími kamerami. Kamerový záznam má byť zobrazený naživo v miestnosti prostredníctvom externých monitorov. Koho odhalia, ako robí niečo zakázané a porušuje pravidlá, okamžite ho zo skúšky musia vylúčiť.

Talianské médiá informovali o podozreniach, že v Ríme a ďalších siedmich provinciách Talianska operuje organizovaná mafiánska skupina, ktorá pomáha záujemcom absolovať test na vodičák, ak zaplatia sumu okolo tri až štyri tisíc eur. Ľudia, ktorí na takúto ponuku kývnu, zjavne podceňujú, že vodičský preukaz bez skúšok je nebezpečný podvod, ktorý ohrozuje bezpečnosť cestnej premávky.

Zdroj: Heute.at / foto: cz.depositphotos.com