Daň z motorových vozidiel: Sadzby ostávajú, mení výpočet

Daň za auto na Slovensku, pokiaľ ho používate na podnikateľské účely, stúpne. "Pre vozidlá do 3,5 tony používané na podnikanie sa sadzby dane nezvyšujú, navrhuje sa iba upraviť spôsob prepočtu sadzby dane podľa veku vozidla rovnako, ako je tento prepočet nastavený pre vozidlá nad 3,5 tony," uviedlo v stanovisku pre portál TOPSPEED.sk ministerstvo financií SR.

Napríklad osobné vozidlo do 3 rokov veku má v súčasnosti sadzbu uvedenú v zákone zníženú o 25 %, po novom sa táto nebude meniť. Pre najstaršie vozidlá sa sadzba zo zákona v súčasnosti zvyšuje o 25 %, po zmene sa zvýši o 50 %.

Účinnosť zmien je od 1.1.2025 za zdaňovacie obdobie 2025, takže pôjde o daň, ktorú zaplatíte do 31. jauára 2026. Na čo presne sa pripraviť? Pre osobné vozidlá do veku 3 rokov sa napr. pri najvyššej možnej sadzbe (vozidlá nad 3000 cm3 objemu motora) upravuje daň takým spôsobom, že ročná sadzba dane sa zvýši zo 163,5 eur na 218 eur (+54,5 eur). "Pri bežných vozidlách je zmena sadzby 30 – 40 eur ročne," dodáva ministerstvo financií.

V prípade kamiónov a nákladných vozidiel tiež nastanú zmeny. Novelou zákona o dani z motorových vozidiel sa daň pre vozidlá nad 3,5 tony používané na podnikanie znižuje na úroveň blízku minimálnych sadzieb stanovených v Eurovignette Smernici (pre štátny rozpočet to predstavuje negatívny vplyv v celkovom úhrne 32 mil. eur ročne, čo znamená, že o túto čiastku zaplatia daňovníci menej na dani). Zníženie dane súvisí so zvyšovaním sadzieb mýta na spoplatnených úsekoch diaľnic, rýchlostných ciest a ciest I. triedy.

Foto: cz.depositphotos.com