Starý otec a starosta sa najnovšie vyjadrili ku tragédii

Príbuzní dievčatka rozbilli okno auta a snažili sa k nemu čo najrýchlejšie dostať, keď zistili, že sa v ňom nachádza. Polícia rozbehla vyšetrovanie pre trestný čin usmrtenia. Okrem iného teraz bude skúmať mieru možného zavinenia zo strany rodičov a potenciálne zanedbanie starostlivosti. 

„Obhliadajúci lekár na tele maloletej osoby nenašiel žiadne známky zranenia a nariadil vykonať zdravotno-bezpečnostnú pitvu,“ povedala policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Starosta obce Markušovce Peter Fulla hovorí, že rodinu vníma ako bezproblémovú. „Je to mladá rodina a pred tragédiou mali tri deti. Pracovali v zahraničí a cez prázdniny sa vrátili domov,” uviedol.

Starosta chce teraz robiť v obci osvetu a informačnú kampaň, aby obyvatelia nezabúdali, aké nebezpečné môžu byť autá v letných mesiacoch, pokiaľ v nich ostane dieťa alebo zviera, ktoré si nedokáže pomôcť samo.

Polícia sa bude snažiť objasniť ako k celej situácii došlo. Rodina sa však bráni a tvrdí, že nešlo o prípad, kedy by dieťa v aute zabudli.

“Nezabudli ju v aute, mama hľadala a nevedela. Možno boli otvorené dvere a išlo dieťa dnu,“ uviedol starý otec dieťaťa Eduard Ščuka. "Možno že boli otvorené dvere a išlo dieťa dnu. Viete ako to je, štvorročné decko," dodal.

Odborník upozorňuje, že ľudia zvyknú teploty v zatvorenom aute podceňovať. “Keď to auto stojí na slnku, vnútri je teplota 50 až 60 stupňov Celzia. A dieťa po pol hodine pobytu v takejto horúčave má na tele popáleniny prvého stupňa,“ vysvetlil lekár Viliam Dobiáš.

Zdroj: STVR