Všetko sa napokon vyriešilo

Tajomné vozidlo či len obyčajná dodávka s anténou? Ešte minulý týždeň sa na internete objavili fotky dodávky, ktorá zaujala obyvateľov Fiľakova v Banskobystrickom kraji. Niektorí sa pôvodne mylne domnievali, že ide o dodávku takzvaných lovcov búrok, teda špecialistov na monitorovanie extrémneho počasia, ktorí už sú aktívni aj v našich končinách.

Napokon sa však ukázalo, že dodávka slúži inému účelu. Takéto vozidlá totiž využívajú telekomunikační operátori. „Vo vnútri meracieho vozidla sú meracie prístroje, ktorými prevádzkovatelia telekomunikačných sietí merajú a následne vyhodnocujú pokrytie. Je to potrebné preto, aby sme napríklad mohli v potrebnej kvalite sledovať televízne vysielanie, počúvať rozhlasové vysielanie, telefonovať, používať internetové služby a podobne,“ uviedol pre MY Novohrad hovorca a poradca Telekomunikačnej únie SR Roman Vavro.

Ak sa napríklad vďaka meraniam zistí, že niekde dochádza k rušeniu signálu, v takom prípade je potrebné prijať opatrenia, pričom daný operátor musí najskôr situáciu nahlásiť úradníkom. Vavro uviedol, že aj v minulosti už došlo k rozličným reakciám na takéto dodávky – niektorí obyvatelia zavolali políciu, iní naopak v strachu prichádzajú s bizarnými teóriami, akým činnostiam sa vraj má vozidlo v skutočnosti venovať.

Zdroj: SME.sk – MY Novohrad, foto: Csabi Básti