Rekordná nabíjacia stanica v krajine

Je čas investovať v rakúskom Parndorfe do infraštruktúry? Zjavne áno. Veľký fotovoltaický projekt má byť dokončený túto jeseň a spolu s ním postavia aj najväčšiu nabíjaciu stanicu pre elektromobily v celom Rakúsku. Témy ohľadom ekológie a celkovo infraštruktúry sú pre nás obzvlášť dôležité, odkazuje Mario Schwann, generálny riaditeľ Designer Outlet Parndorf.
 

Už dnes vidno prvé fotovoltaické panely na strechách budov a ďalších 800 kusov ku nim pribudne na ploche okolo 1600 metrov štvorcových. „To zodpovedá výkonu 400 kilowattov,“ hovorí Stephan Sharma, šéf energetickej firmy Burgenland Energie.

Elektrickú energiu potrebujú, keďže vďaka nej môžu nabíjať návštevníci outletového centra svoje vozidlá. Často sa hovorí o tom, že kľúčom k úspešnému prechodu na elektromobilitu je dobudovaná nabíjacia infraštruktrúra. Mnohí už dnes prichádzajú aj do Parndorfu na autách na elektrický pohon.

 
 
 
    
 

Priamo v rámci nákupného centra nájdete momentálne 30 nabíjacích staníc pre elektromobily. Tento rok má pribudnúť ďalších 70 nových bodov a v druhej fáze projektu postavia ďalších 120 bodov. Celkovo to teda vychádza na 220 nabíjacích bodov. „Budeme mať najväčšiu elektrickú nabíjaciu stanicu v Rakúsku práve tu v Burgenlande,“ hovorí Sharma z Burgenland Energie.

Zdroj: ORF / foto: cz.depositphotos.com