Ako správne tankovať? Nádrž auta by ste nemali plniť nasilu

Od poškodenia laku až po požiar vozidla – príliš veľa paliva v nádrži môže mať nechcené následky. Aké množstvo benzínu či nafty je v poriadku? Letá sú čoraz horúcejšie aj v našich zemepisných šírkach. Výnimkou už nie sú ani teploty nad 30 stupňov, čo potvrdzujú aj tieto dni. Vysoké teploty môže byť nebezpečné aj pre auto.

Pri vysokých teplotách kvapaliny – vrátane benzínu či nafty – rýchlo expandujú. Odborníci preto odporúčajú, aby ste nádrž nikdy nenaplnili až po okraj, aby nedošlo k pretečeniu. Napríklad zvýšenie teploty o 20 stupňov môže spôsobiť zväčšenie objemu 50 litrov paliva o jeden liter. Proces tankovania je najlepšie ukončiť hneď, ako sa palivová pištoľ na čerpacej stanici automaticky vypne.

 

Ak sa palivo vplyvom slnečného žiarenia a vysokých vonkajších teplôt objemovo roztiahne, následky môžu byť veľmi nepríjemné a tiež nebezpečné, ako sme spomínali už v úvode. Takýmto problémom pri tankovaní chce samozrejme každý predísť.

Zvýšenie teploty o 20 stupňov sa na prvý pohľad môže zdať nepravdepodobné. Práve to je však omyl. Benzín sa na čerpacích staniciach skladuje pod zemou pri teplote okolo desať stupňov. Zemský povrch sa zas v letných dňoch výrazne otepľuje. Výsledok: Benzín rýchlo expanduje a naberá objem. Bezprostredne po natankovaní sa preto pri vysokých teplotách s autom oplatí vyhnúť parkovaniu na priamom slnku.

Zdroj: t-online.de / foto: cz.depositphotos.com