Vlak išiel na koľaji, kde nesmel byť. Zrážke sa už následne nedalo zabrániť

Na internete sa objavili rôzne verzie možných príčin tragickej udalosti. Ministerstvo dopravy k tomu napísalo na Facebooku aj konkrétne stanovisko:  "Táto nehoda pravdepodobne nebola spôsobená ani zanedbanou údržbou, ani žiadnou poruchou či zlyhaním techniky. Predbežnou príčinou sa zatiaľ javí zlyhanie ľudského faktora. Prosím, nekonšpirujme," píše rezort dopravy.

V prípade nehody išlo podľa medializovaných informácií o súhru viacerých okolností. Nepriazeň počasia pred nehodou spôsobila výluku jednej koľaje na trati. "Trať bola vylúčená z prevádzky a vlak, ktorý sa na nej objavil, tam nemal čo robiť," povedal minister dopravy Jozef Ráž. Pre uzavretú koľaj nebol kvôli prebiehajúcim prácam spustený zabezpečovací systém v podobe rámp na priecestí.

"Predbežné výsledky vyšetrovania ukazujú, že neprišlo k žiadnemu systémovému ani technickému zlyhaniu. Išlo pravdepodobne o individuálne zlyhanie ľudského faktora," vysvetlil Ráž. Prečo konkrétne sa vlak na koľaji objavil, je predmetom vyšetrovania. Predstavitelia ŽSR skonštatovali, že obdobná udalosť s takýmto následkom sa u nás na železnici ešte historicky nestala.

Vyšetrovanie naďalej prebieha, nateraz ide celkovo o predbežné závery. Isté je, že na železničnom priecestí pri Nových Zámkoch najskôr pri spustených závorách prešiel vlak smerom na NZ. "Následne sa závory zodvihli, do koľajiska vošlo najskôr osobné auto a následne za ním autobus," uviedol šéf Železníc Slovenskej republiky Alexander Sako. Autobus sa v tomto mieste zrazil s medzinárodným rýchlikom z Prahy do Budapešti.

Zdroj: Ministerstvo dopravy