Modely, ktoré vyrobí Stellantis v Trnave

Tretím vyrábaným modelom v Trnave bude Opel Frontera. Auto je postavené na platforme Smart Car rovnako ako nový elektrický Citroën ë-C3. Stellantis bude u nás väčšinovo produkovať elektrické autá v rámci tohto výrobného programu, ktorým nahradí výrobu pôvodného modelu Citroën C3. Jeho výroba sa v závode začala ešte v roku 2016 a bolo vyrobených 1,6 milióna vozidiel.

Stellantis má dobré správy pre zamestnancov: Keďže fabrika bude mať dostatok práce, ich miesta sú nateraz zjavne vo všeobecnosti bez rizika. Automobilový gigant chce naopak prijať 1500 nových kolegov. Závod dáva momentálne prácu zhruba 3 300 ľuďom. Spolu s rastom produkcie chce Stellantis zaviesť i tretiu, resp. štvrtú pracovnú zmenu.

Práve zmena výrobného programu spôsobila minulý rok v Trnave pokles produkcie vozidiel na úrovni 15 percent. Minulý rok tak Stellantis na Slovensku vyrobil 264 700 automobilov. S poklesom sa však všeobecne počítalo.

"Priority automobilky pre rok 2024 vidím v troch oblastiach: spustenie nového výrobného programu, príprava a rozbeh energetických projektov a zlepšenie pracovného prostredia pre našich zamestnancov," povedala generálna riaditeľka automobilky Monika Poussard.

Zdroj: Denník N