Problémy Volkswagenu sa vyriešia drastickými úsporami?

Nedokážu predať dostatok áut a musia prijímať opatrenia. O nelichotivej situácii vo Volkswagene presakuje na verejnosť čoraz viac informácií. Pozornosť sa pritom nesústredí na závod v Bratislave, zamestnanci VW v Nemecku sa obávajú o svoje pracovné miesta výrazne viac.

Ako si predstaviť škrty v praxi? Finančný riaditeľ Arno Antlitz v prejave k zamestnancom nedávno povedal: "Chýbajú nám predaje na úrovni približne 500 000 áut, to predstavuje približne dva závody," uviedol s tým, že neexistuje dostatok trhového dopytu.

 

Vyjadrené vo finančných číslach, VW potrebuje ušetriť 5 miliárd eur na prevádzke. Znižovať nebude len stavy zamestnancov. Popri prepúšťaní má Volkswagen v strednodobom hľadisku obmedziť investície a znížiť ich o 20 miliárd eur!

Špekulácie hovoria, že v Nemecku by mohlo skončiť 4 až 6 tisíc pracovníkov výskumu a vývoja. Dokopy ich je dnes zhruba 13 tisíc. Otázkou je, ako dokáže Volkswagen inovovať a priniesť lacný elektromobil za dostupnú cenu, pokiaľ prepustí vývojárov a zruší veľa investícií? Číslo 30 tisíc ohrozených pracovných miest je zjavne maximom aj z hľadiska, že do úvahy môže v záujme zachovania zamestnanosti v Nemecku pripadať znižovanie platov, alebo aspoň ich zmrazenie.

Zdroj: Bild.de