Netradičné ŠPZ smerujú do Európy?

V USA sú digitálne poznávacie značky povolené vo viacerých štátoch už dlho. Napríklad výrobca Reviver ich spočiatku predával koncovým spotrebiteľom sám a v roku 2023 uzavrel partnerstvo s automobilkou Ford. Odvtedy je elektronická poznávacia značka dostupná priamo od výroby u stoviek predajcov Ford v USA ako oficiálne príslušenstvo.

Medzi výhody takejto novej technológie ŠPZ patrí sledovanie polohy, jednoduchá registrácia v aplikácii, upozornenia na pohyb v reálnom čase, opatrenia proti krádeži a možnosť personalizácie ŠPZ. Mnohé funkcie sú však dostupné len v rámci plateného predplatného, teda výmenou za pravidelný poplatok.

 

Ako to vyzerá v Nemecku? (Nielen) z praktických dôvodov je dizajn poznávacích značiek áut stanovený príslušnými vyhláškami. Iné typy poznávacích značiek v súčasnosti nie sú dovolené. Napriek tomu sa o zavedení digitálnych poznávacích značiek v Nemecku už skôr začalo aspoň diskutovať.

Takto vyzerá digitálne ŠPZ v Spojených štátoch.

Presadzujú myšlienku digitálnych ŠPZ, no realizácia môže byť ťažšia

Nemci by podľa verejných vyjadrení zjavne chceli zaviesť elektronické tabuľky EČV. „Myšlienkou bolo zaviesť digitálnu poznávaciu značku, ktorá je chránená proti zneužitiu a ktorú je možné aktivovať po schválení v oficiálnom konaní a deaktivovať pri jej vyradení z prevádzky,“ odkazuje nemecké ministerstvo dopravy. Vzhľadom na značné náklady s tým spojené, ktoré by museli znášať motoristi, bola táto úvodná myšlienka zamietnutá.

Zdá sa, že predstaveniu digitálnych tabuliek EČV stoja v ceste aj technické prekážky. Ich implementácia je možná len vtedy, ak sú ŠPZ pripojené k elektronike inštalovanej vo vozidle, čo by si zase vyžadovalo jednotné technické podmienky a štandardy pre všetky vozidlá. Tu však prichádza do hry harmonizácii práva EÚ, čo je samozrejme behom na dlhú trať.

Znamená to teda, že nemeckí vodiči sa budú musieť rozlúčiť so skorým zavedením digitálnych poznávacích značiek? Nie tak celkom. Nemecké ministerstvo dopravy priznáva, že ešte by bolo potrebné prediskutovať alternatívne riešenia dostupné na trhu s tým, že by išlo o digitálne ŠPZ na čisto dobrovolnej báze bez toho, aby vás niekto nútil k prechodu z tradičných tabuliek EČV. Existuje teda nádej pre fanúšikov digitálnych ŠPZ, no je pravdepodobné, že to potrvá dlhšie.

Zdroj: inside-digital.de