Diaľnica D1 Turany - Hubová budú stavať 7 rokov

„Posledný chýbajúci úsek D1 je dôležitý pre každého jedného z nás. Ľuďom, ktorí cestujú naprieč Slovenskom, výrazne skráti čas cesty. Miestnym obyvateľom zas výrazne stúpne kvalita života. Už im denne nebudú pred domom prechádzať tisícky áut a kamiónov, ktoré ich výrazne obmedzujú,“ povedal minister dopravy Jozef Ráž.

Národná diaľničná spoločnosť za posledné mesiace urýchlila prípravné práce na úseku D1 Turany – Hubová. Vďaka tomu bolo možné vyhlásenie tendra na tento očakávaný úsek. Na stavbu je vydané osvedčenie o strategickej investícii a diaľničiari koncom minulého týždňa odoslali oznámenie do vestníka verejného obstarávania. Práve tým sa oficiálne začal proces verejného obstarávania a kľúčový diaľničný úsek sa posunul z fázy prípravy do fázy obstarávania.

„Dokončenie diaľnice do Košíc sa pohlo o významný krok dopredu. Spravíme všetko pre to, aby procesy prebehli maximálne efektívne a prvé práce sa začali v najbližšom možnom termíne,“ povedal Filip Macháček, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti. Štát by mal novú časť diaľnice D1 začať stavať v lete roku 2025 a výstavba má trvať 7 rokov.

Diaľničiari nastavili interné procesy tak, aby všetky úkony v súvislosti s obstarávaním, ktoré sú v časovej réžii NDS, boli riešené v prioritnom režime. Predpokladaná hodnota zákazky predstavuje 1, 473 miliardy eur bez DPH. Víťazný uchádzač zabezpečí kompletnú výstavbu úsekov vrátane oboch tunelov (Korbeľka a Havran), 11 mostných objektov, dvoch križovatiek a nového strediska správy a údržby diaľnic, ktoré bude príslušný úsek D1 udržiavať.

Zdroj: Ministerstvo dopravy SR