Gigafactory pri obci Grünheide, neďaleko Berlína, má podľa domácich médií dve zásadné výhody. Podporuje hospodársky rozvoj východného Nemecka a znižuje emisie CO2 z automobilovej dopravy. Či už s týmto názorom súhlasíte alebo nie, ľavicové skupiny sú presvedčené, že Tesla je zlo, a preto jej továreň opäť zablokovali, čím sa snažia narušiť výrobu.

Podľa aktuálnych správ prichádzajúcich z Nemecka je to nesprávne a nebezpečné. Tesla v spolkovom štáte Brandenbursko (teda v okolí hlavného mesta) dáva prácu viac ako 12 tisíc ľuďom, a aj keď časť z nich za prácou do Gigafactory dochádza, prípadne sú to prisťahovalci, väčšinou ide o miestnych.



Všetci majú na lokálne pomery slušne platené zamestnanie a médiá sa v zásade zhodujú, že pre deindustrializovaný východ krajiny bola Tesla požehnaním. Lenže ľavicoví radikáli nesúhlasia a v posledných mesiacoch dávajú svoje názory nevyberaným spôsobom najavo.

Nepáči sa im, že Tesla chce rozšíriť produkciu, čo má mať podľa aktivistov negatívny dopad na vodné hospodárstvo a teda aj na ekológiu. Aj preto v marci krajní ľavicoví radikáli z skupiny Vulkangruppe podpálili elektrickú rozvodňu dodávajúcu energiu nielen továrni ale i okolitým dedinám a časti Berlína, takže bez elektriky ostali desiatky tisíc ľudí. To im ale zjavne nestačí.



Pred pár dňami militantné skupiny ľavičiarov usporiadali protestný pochod z vlakovej stanice vo Fangschleuse a zhruba 1000 sa ich vydalo ku Gigafactory (organizátori tvrdia, že ich bol dvojnásobok). Z pôvodne kľudného zhromaždenia sa kvôli zapaľovaniu pyrotechniky a útokom na políciu a záchranné zložky opäť stala násilná demonštrácia. Účastníci pritom skandovaním hesiel „Zasraný klub Tesly, čoskoro ťa vyvlastnia“ alebo „Dnes Tesle zatvoríme kohútiky“ asi nenechali nikoho na pochybách, o čo im ide.

Domácim médiám, ktoré aktivistom nezriedka idú na ruku, tentoraz evidentne dochádza trpezlivosť. Napríklad denník Die Tageszeitung, ktorý je považovaný za ľavicový a hlásnu trúbu strany Zelených, napísal, že „ľavicoví radikáli svojim militantným prístupom riskujú celé Muskovo dielo“. Transparenty protestujúcich popisuje ako abstraktné nezmysly a bludy o „neokoloniálnych dodávateľských reťazcoch“ či „feministickom antifašizme“.

Presunie sa Tesla do Poľska?

A médiá tiež celkom presne naznačujú, ako by Elon Musk mohol tieto problémy vyriešiť. Podľa nich je dosť nevyspytateľný na to, aby mohol celú továreň zbaliť a presťahovať kúsok na východ. Len 70 km od Gigafactory v Grünheide totiž leží Poľsko, ktoré si podľa Nemcov bude investície Tesly vážiť viac.

zdroj: X, TagesSpiegel