Vjazd autom do Benátok na 1 deň? 20 eur pre 4 osoby

Všetci návštevníci, ktorí chcú mesto navštíviť medzi 8:30 a 16:00, musia zaplatiť extra daň vo výške päť eur. Získajú tak QR kód, ktorý kontrolujú na najdôležitejších prístupových miestach do mesta. Do štvrtka sa zaregistrovalo vyše 110-tisíc ľudí. Päťeurový lístok si však muselo reálne kúpiť len 15 700 osôb, všetci ostatní spadali pod rozličné výnimky.

Od vstupu sú oslobodení napríklad občania z regiónu Benátsko (po taliansky Veneto), miestni pracovníci a študenti na školskom výlete, deti do 14 rokov, osoby so zdravotným postihnutím a ich sprievod. U viacerých skupín existuje povinnosť rezervácie, no nie povinnosť platby.

Ak však nárok na výnimku nemáte, napríklad štvorčlenná posádka auta, ktoré dorazí do Benátok, zaplatí celkovo za denný vstup 20 eur.

Vstupenku si návštevníci môžu vybaviť na viacjazyčnom webe o poplatku v Benátkach, zriadila ho samospráva. Platba prebieha kreditnou kartou alebo cez službu Paypal. Lístok je možné zakúpiť aj v trafikách. Dobrá správa: Vstupné sa bude tento rok vyberať celkovo len 29 dní: od 25. do 30. apríla, od 1. do 5. mája a cez všetky ostatné víkendy (soboty a nedele) do 13. a 14. júla. Výnimkou je víkend počas Dňa republiky (1. až 2. júna), v Taliansku sa oslavuje ako štátny sviatok.

Nový poplatok Benátok sa neplatí za okolité ostrovy

Ak chcete ísť na menšie ostrovy ako Murano, Burano či Torcello, nič neplatíte, poplatok sa vzťahuje len na historické centrum Benátok. Počet denných vstupeniek nie je obmedzený. Cieľom opatrenia je totiž vraj najmä povzbudiť návštevníkov, aby prišli počas menej rušných dní. Pri prenocovaní sa poplatok neplatí – títo turisti totiž platia turistickú daň.

Približne 300 ľudí demonštrovalo vo štvrtok v Benátkach proti zavedeniu vstupeniek pre jednodňových turistov. Kritikou nešetrí ani bývalý starosta Benátok Massimo Cacciari. Turistov vyzval k ignorácii, aby odmietli platiť vstupné, pretože je podľa neho protiústavné. „V žiadnom meste na svete neplatíte vstupné,“ kritizoval Cacciari.

Naopak, Starosta Luigi Brugnaro opatrenie obhajuje. „Nikdy sa neurobilo nič pre reguláciu cestovného ruchu. Urobil som to ja. Ospravedlňujem sa za nepríjemnosti, ale musíme niečo urobiť. Pristupujeme k tomu teraz, pretože máme povinnosť zachovať mesto pre ďalšie generácie,“ povedal primátor.

Vďaka približne 15 miliónom navštevníkov ročne sú Benátky jednou z najnavštevovanejších turistických destinácií na svete. Spolu s obyvateľmi pevninskej časti majú Benátky približne 260 000 obyvateľov, pričom čoraz viac ľudí sa sťahuje zo starého mesta práve na pevninu.

Zdroj: ORF / foto: cz.depositphotos.com