Dve zmeny v diaľničných poplatkoch na Slovensku

Od 1. augusta si budete môcť kúpiť jednodňovú diaľničnú známku pre Slovensko, ktorá bude vždy platiť vo vybraný kalendárny deň. Bude stáť 5,40 eura. Najjednoduchší je nákup cez internet: oficiálny web eznamka.sk si neúčtuje žiadne poplatky navyše a je tak overenou voľbou.

"Druhou zásadnou zmenou (rovnako od augusta, pozn. red.) je zrušenie predaja ročnej diaľničnej známky, ktorá bude plnohodnotne nahradená 365-dňovou. Zrušenie predaja však nemení nič na platnosti už zakúpených, ktoré platia štandardne do 31. januára 2025," uviedla Národná diaľničná spoločnosť.

Ak ste boli fanúšikom klasickej ročnej diaľničnej známky ako mnoho ďalších motoristov na Slovensku, jej platnosť vyprší v posledný januárový deň budúceho roka. Novú pre rok 2025 si už kúpiť nemôžete. To však nie je žiaden problém, pretože sa ponúka plnohodnotná alternatíva: 365-dňová známka za rovnakú cenu 60 eur.

Výhodou 365-dňovej známky je časová flexibilita

Ak si známku na 365 dní kúpite napríklad až v apríli 2025, platiť vám bude do apríla 2026. Na druhej strane, zábudlivci môžu mať problém - prehliadnuť a ignorovať jednotný termín konca platnosti ročnej diaľničnej známky mohlo byť niekedy ťažšie ako v prípade 365-dňovej známky, ktorá má rozličné termíny platnosti. Už len preto, že médiá vždy v januári o potrebe zadovážiť si známku hromadne informovali.

Ak si známku kúpite cez web eznamka.sk, môžete očakávať notifikáciu o končiacej platnosti elektronickej diaľničnej známky. "Zákazník je informovaný o blížiacom sa konci platnosti úhrady diaľničnej známky 3 dni pred ukončením jej platnosti, pokiaľ pri úhrade zadal aspoň jeden z kontaktných údajov (e-mail, telefónne číslo)," píše sa na portáli eznamka.sk.

Ceny všetkých diaľničných známok pre Slovensko od 1. augusta 2024:

  • 1-dňová: 5,40 eura

  • 10-dňová: 12 eur

  • 30-dňová: 17 eur

  • 365-dňová: 60 eur

Zdroj: NDS