Minulý mesiac ich tak bolo importovaných najmenej za uplynulých sedem mesiacov. Veľký pokles badať napríklad aj v tradične najsilnejšom bratislavskom regióne, kde ich bolo dovezených medzimesačne o 201 menej. Aj napriek tomu Bratislavský kraj opäť dominoval s počtom 874 automobilov. Na druhej strane, najmenej ich bolo zaznamenaných v Trnavskom kraji, a to 483. Počas celého uplynulého roku sa na Slovensko z cudziny individuálne doviezlo celkovo takmer 62-tisíc osobných áut, väčšinou ojazdených.

Uplynulé letné mesiace by sa dali charakterizovať z hľadiska dovozu jazdených áut na Slovensko doslova ako na hojdačke. Zatiaľ, čo v júli bolo spoza hraníc individuálne dovezených najviac osobných áut za predošlých 16 mesiacov, v auguste prišiel zase výrazný medzimesačný prepad, a to o vyše 650 vozidiel. Je otázne, či to súviselo aj s extrémnymi horúčavami, ktoré postihli celý región, alebo si skôr ľudia ešte chceli užiť voľno počas prázdnin. Uvidíme, čo prinesú nasledujúce mesiace. Každopádne, stále sa na Slovensko ročne dovezú tisíce áut, ktoré sú aj omnoho staršie ako 15 rokov. V takýchto prípadoch sa servisná história a skutočný stav vozidiel veľmi ťažko dohľadávajú, pre kupujúcich to môže byť, obrazne povedané, mačka vo vreci. Seriózne autobazáre takéto automobily spravidla odmietajú vykúpiť,“  komentuje Karolína Topolová generálna riaditeľka autocentier AAA AUTO a Mototechna.

Oficiálne štatistiky ministerstva vnútra ukázali, že august 2024 bol z hľadiska dovozu áut z cudziny  druhým najslabším mesiacom tohto roku. Menej ich bolo importovaných len počas zimy v januári, a to 4 679 kusov. Pre porovnanie, v júli ich bolo 5 598, v júni 5 052, v máji 5 551, v apríli 5 443, v marci 5 473 a vo februári 5 211.
Podrobné údaje Ministerstva vnútra SR k dovozu jazdených vozidiel na Slovensko nájdete tu:

POČET INDIVIDUÁLNE DOVEZENÝCH VOZIDIEL

Pomer jazdených a nových áut na Slovensku

Počas celého roku 2023 bolo na Slovensku zaregistrovaných 88 003 nových osobných vozidiel. Na druhej strane, podľa odhadov spoločnosti AURES Holdings, ktorá prevádzkuje sieť autocentier AAA AUTO a Mototechna, sa v Slovenskej republike za rok predá celkovo až približne 350 000 ojazdených osobných automobilov. Priemerný vek áut v SR už atakuje hranicu 15 rokov. 

foto: depositphotos.com
zdroj: AAA Auto