Premlčanie dopravného priestupku trvá 2 roky

Veľa vodičov môže táto zaujímať preto, lebo sú si vedomí, že spáchali priestupok proti pravidlám cestnej premávky a teraz očakávajú pokutu. Vtedy je dobré vedieť, aký je vôbec legislatívne prípustný časový rámec, počas ktorého vám ešte sankcia môže byť udelená.

"Priestupok nemožno prejednať, ak od jeho spáchania uplynuli dva roky; nemožno ho tiež prejednať, prípadne uloženú sankciu alebo jej zvyšok vykonať, ak sa na priestupok vzťahuje amnestia," píše sa v zákone o priestupkoch. Ako zároveň dopĺňa zákon, "do plynutia lehoty podľa odseku 1 sa nezapočítava doba, počas ktorej sa pre ten istý skutok viedlo trestné stíhanie."

Dokedy môže prísť pokuta

Čo presne znamenajú ustanovenia zákona v praxi? "V zmysle rozhodovacej praxe súdov je potrebné, aby do uplynutia dvoch rokov bolo konanie o priestupku právoplatne ukončené," uviedla v roku 2022 vo vysvetľujúcom článku o tejto problematike avokátska kancelária AKMV.

Ako zdôraznila advokátska kancelária, pokiaľ hovoríme o pokračovacích priestupok, je dôležité vychádzať z momentu, kedy motorista prestal páchať priestupok. Ak by ste napríklad dlhodobo parkovali nesprávne, premlčacia lehota na tento priestupok sa vypočíta až od momente, keď auto preparkujete.

Zdroj: zakonypreludi.skAKMV, foto: Polícia SR - Facebook