Volvo ako výrobca elektromobilov? Nie tak skoro

Ekologickejšiu budúcnosť Volva tento rok podčiarklo rozhodnutie ukončiť výrobu dieselových áut. Posledným autom na naftu bol XC90, ktorý zišiel z produkčnej linky a uzatvoril silnú kapitolu histórie značky.

Ako to dnes vyzerá s ambicióznymi plánmi Volva čo sa týka elektromobility? Švédsky výrobca automobilov zrušil cieľ, podľa ktorého mal do roku 2030 vyrábať len plne elektrické automobily. Spoločnosť, ktorá patrí čínskemu koncernu Geely upravila plányPritom sú možno stále veľmi ambiciózne. Z dnešného pohľadu určite.

 

Len 10 percent nových áut má byť o 6 rokov „v prípade potreby“ stále hybridných. Volvo uviedlo ako hlavný dôvod najmä nedostatočné rozširovanie nabíjacej infraštruktúry na niektorých trhoch. Už skôr sa tušilo, že koniec spaľovacích motorov je vo Volve neistý. Napriek tomu pôvodné vedenie značky urobilo "nevhodné" kroky.

Hybridy sú obľúbená alternatíva, zakazníci ich kupujú

„Kompletná elektrifikácia zostáva hlavnou napĺňou produktovej stratégie Volvo Cars,“ ubezpečila spoločnosť. Kvôli zmeneným trhovým podmienkam a dopytu zo strany zákazníkov to však do roku 2030 nebude možné realizovať. „Sme pevne presvedčení, že naša budúcnosť je elektrická,“ zdôraznil šéf Volvo Jim Rowan. „Je však jasné, že prechod k elektrifikácii nebude lineárny.“

Zákazníci a trhy postupujú rozličným tempom. Automobilka so sídlom v západošvédskom prístavnom meste Göteborg nie je jediná: dopyt po elektromobiloch sa spomalil aj u iných veľkých výrobcov automobilov, čiastočne kvôli nedostatku cenovo dostupných modelov a pomalému rozvoju nabíjacej infraštruktúry.

Volvo má v súčasnosti v ponuke päť plne elektrických modelov, ďalších päť je vo vývoji. V roku 2025 by mali elektromobily tvoriť 50 až 60 percent predaja. V druhom kvartáli 2024 to bolo 26 percent; spolu s hybridmi 48 percent.

Rastúci dopyt po hybridných autách viedol k zmene stratégie v automobilovom odvetví, ktorého hlavní hráči pôvodne plánovali postupne ukončiť výrobu spaľovacích vozidiel v prospech plne elektrických. Toyota, ako najväčší výrobca áut sveta stále výrazne vsádza práve na hybridy a s ponukou elektromobilov sa veľmi neponáhľa. Renault tiež oznámil, že bude naďalej uvádzať na trh hybridné modely. Volkswagen ešte v júli odložil spustenie nových modelov elektromobilov očakavané v najbližších rokoch. Postupne čakáme ako svoje postoje prehodnotia značky ako Jaguar a Mini, ktoré len nedávno tiež do celého sveta vykríkli ako je ich už blízka budúcnosť len a len elektrická. Skutočne je a bude?

Zdroj: manager-magazin.de / foto: cz.depositphotos.com