Spahn: Bývalí šéfovia VW sú vinní za krízu

Člen predsedníctva nemeckej opozičnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Jens Spahn obvinil bývalých šéfov Volkswagenu z krízy nemeckého automobilového priemyslu. Ako politik sa stal známejším pre viacerých Europánov mimo Nemecka v čase koronakrízy, keď bol nemeckým ministrom zdravotníctva. Teraz Jens Spahn zaujal tým, že vyzval na zrušenie zákazu spaľovacích motorov v rámci EÚ od roku 2035 v nových autách.

„Bohužiaľ, niektorí bývalí lídri VW – možno ako odvrátenie pozornosti od ich škandálu s naftou – náhle vsadili všetko na elektrické autá. Dovoľujem si tvrdiť, že keby nebolo niektorých bývalých šéfov Volkswagenu, nemecký automobilový priemysel by nebol v súčasnej kríze,“ kritizuje Spahn v rozhovore pre „Neue Osnabrücker Zeitung“ (NOZ).

 

BMW bolo podľa jeho slov „výrazne múdrejšie“, stavilo na nové spaľovacie motory, vodík a elektrické autá a stojí pred výzvou, aby v Európe predalo viac elektrických áut než Tesla, dodal Spahn. „Naďalej verím, že v EÚ ešte môžeme zmeniť kurz a vzdať sa katastrofického nátlaku na prechod na elektrické autá. Stovky tisíc pracovných miest v automobilkách sú závislé na priemysle so spaľovacími motormi. Zákaz spaľovacích motorov bol nesprávnym rozhodnutím EÚ a chceme ho zrušiť,“ povedal jasne.

Základným cieľom má byť klimatická neutralita a nie elektromobilita ako cieľ sama o sebe, zdôraznil politik Spahn. Navyše, nemecké automobilky majú výrazný náskok v oblasti spaľovacích motorov a práve tu vidí Spahn dôležitý potenciál aj naďalej.

„Namiesto toho, aby sme sa sťažovali na náskok Číňanov v oblasti elektrických áut, mohli by sme najprv využiť náš náskok v oblasti nafty a benzínu. Môžeme vyrábať autá so spaľovacími motormi bez jedinej skrutky z Číny, ale elektrické autá nemôžeme vyrábať bez produktov z Číny,“ vysvetlil.

Zdroj: Presseportal.de / foto: cz.depositphotos.com