Francúzsko bude v budúcnosti bez mýtnych staníc

Aby to mali vodiči vo Francúzsku aspoň o niečo jednoduchšie, v krajine už čoskoro nebudú na diaľniciach žiadne mýtnice. Pôvodné stanice postupne odstraňujú a nahrádzuju ich elektronickými skenermi. Už pritom existujú prvé diaľničné úseky s voľným tokom dopravy známym ako systém „free flow“, v rámci ktorých skenery zaznamenávajú vozidlá a vyberajú mýto. Najlepšie riešenie, ako sa zahraniční motoristi vyhnú pokutám, je pripraviť sa vopred.

Mýtne stanice na francúzskych diaľniciach pravidelne spomaľujú dopravu najmä v letných mesiacoch. To vedie k dlhým čakacím dobám, hlavne počas dopravných špičiek. Práve takto sa zvyšuje aj nepriaznivý vplyv na životné prostredie kvôli emisiám spôsobeným dopravnými zápchami.

Niektoré francúzske diaľničné úseky sú už v súčasnosti vybavené systémom free flow. Bol totiž prvýkrát predstavený na mýtnej stanici pri meste Boulay na diaľnici A4 ešte v roku 2019. Nasledovala diaľnica A79 (okres Allier) v roku 2022. V júni 2024 sa pridala diaľnica A14 z Paríža smerom na Normandiu. Zostávajúci úsek k pobrežiu, teda diaľnica A13, má nasledovať v decembri 2024.

Skenery nahrádzajú mýtnice, sankcie sú v sumách do 375 eur

Namiesto mýtnych staníc zavádzajú Francúzi mýtne brány so senzormi na zaznamenávanie poznávacích značiek. Pre domácich je k dispozícii taktiež technológia Télépéage, zahŕňa elektronickú registráciu auta v rámci oficiálneho systému. Potrebujete aj zariadenie, teda mýtnu jednotku, ktorá sa nachádza za čelným sklom a zaznamenáva počas jazdy prejazd cez mýtnu stanicu.

Každý, kto používa diaľnicu len príležitostne, si môže zaregistrovať svoje ŠPZ vozidla online a povoliť automatickú fakturáciu na základe toho, že skenery zaznamenávajú EČV vášho vozidla. Mala by existovať aj možnosť zaplatiť mýto dodatočne do 72 hodín cez web konkrétneho prevádzkovateľa diaľnice, alebo na vybraných obchodných miestach. Bližšie informácie konkrétne napríklad k mýtnym poplatkom na A13 či A14 nájdete na priloženom webe.

Kto za diaľnice vo Francúzsku nezaplatí vôbec, dostane výzvu na zaplatenie, väčšinou aj so sankčným poplatkom. Ak upomienku ignorujete, hrozí vám v najhoršom prípade pokuta 375 eur. Proti žiadosti o platbu alebo upomienke sa dá namietať, ak vám bolo vozidlo napríklad ukradnuté alebo ste ho sami nešoférovali.

Diaľničiari majú od nového systému vysoké očakávania: Len na diaľniciach A13/A14 z Paríža do Normandie by sa malo skrátiť čakanie o 1,7 milióna hodín ročne. Ušetriť sa má približne 9,5 milióna litrov paliva. Eliminuje sa tak 30 000 ton emisií CO2.

Cesta zo Slovenska do Francúzska

Keď sa chystáte na dovolenku do Francúzska autom, je dôležité myslieť aj na cestu tam. Mnoho Slovákov prechádza cez Rakúsko, kde je potrebná Rakúska diaľničná známka. Na rozdiel od nového francúzskeho systému, Rakúska diaľničná známka funguje tradičným spôsobom.

Rakúska diaľničná známka je povinná pre všetky vozidlá používajúce rakúske diaľnice a rýchlostné cesty. Je dostupná v rôznych časových variantoch - od 10-dňovej až po ročnú.

Pri ceste do Francúzska môžete prechádzať aj cez ďalšie krajiny:

1. Švajčiarsko: Tu je potrebná ročná diaľničná známka, ktorá platí od 1. decembra predchádzajúceho roka do 31. januára nasledujúceho roka. Neexistuje krátkodobá alternatíva.

2. Taliansko: V Taliansku sa platí mýto podľa prejdenej vzdialenosti. Mýtne brány sú umiestnené pri výjazdoch z diaľnic, kde sa platí v hotovosti alebo kartou.

3. Nemecko: Momentálne sú diaľnice v Nemecku pre osobné vozidlá bezplatné. Mýto sa platí len za nákladné vozidlá.

Hoci sa systém platenia za používanie diaľnic v rôznych európskych krajinách líši, je dôležité sa na cestu dobre pripraviť. Kým vo Francúzsku prechádzajú na elektronický systém bez mýtnic, v iných krajinách stále platia rôzne systémy. Nezabudnite si teda zabezpečiť potrebné známky alebo mať pripravené prostriedky na platenie mýta pred vstupom do jednotlivých krajín, aby ste sa vyhli prípadným pokutám a mohli si cestu za dovolenkou užiť bez zbytočných komplikácií.

Zdroj: ADAC / foto: cz.depositphotos.com