Lamborghini zvoláva tisíce športových  SUV na americkom trhu. Podľa dostupných informácií sa pri jazde vysokou rýchlosťou môže otvoriť kapota a zablokovať vodičovi výhľad, čo môže spôsobiť vážnu nehodu. Automobilka vďaka modelu Urus prvýkrát vo svojej 60-ročnej histórii prekročila ročný predaj 10 000 vozidiel, pričom 6087 z nich tvorili práve športové  SUV.

Aký je dôvod zvolávacej akcie?

Lamborghini patriace pod koncern VW dostalo viacero reklamácií na modely Urus kvôli chybe medzi nárazníkom a kapotou. Tento problém, spočívajúci v západkovom systéme kapoty, bol objavený v apríli tohto roku majiteľmi. Tí zistili, že pri rýchlostiach nad 150 km/h vznikajú medzi nárazníkom a kapotou medzery, ktoré sa so zvyšujúcou rýchlosťou zväčšujú. Práve tento detail môže spôsobiť, že sa kapota uvoľní zo západkového systému a vyletí priamo do čelného okna. 

Lamborghini naštastie neeviduje žiadne nehody ani zranenia spôsobené popísanou chybou. Tá nepredstavuje hrozbu len pre posádku inkriminovaného vozidla, ale aj pre ostatných účastníkov cestnej premávky, čo môže viesť k vážnym nehodám, najmä na rýchlostných cestách a diaľniciach, kde sa táto chyba prejavuje.

multiple_Urus

Riešenie?

Automobilka už oznámila, že začne zvolávať všetkých majiteľov poškodených modelov koncom júna. Predpokladá sa, že ide o 2133 vozidiel, pričom podľa odhadov sú chybné iba 2 percentá z nich. Zvolávacia akcia sa týka modelov Urus S a Performante modelového roka 2023 a 2024.

Lamborghini zabezpečí kompletnú kontrolu vozidla a opravy budú samozrejme zdarma. Automobilka si je tejto chyby vedomá a už od začiatku februára používa prepracované dielce, aby sa táto chyba nezopakovala.

Zdroj: qz.com, BNN Bloomberg